Od święta i na co dzień!
Dzisiaj prezentuję wegetariańskie danie, które z powodzeniem może znaleźć swoje miejsce na wigilijnym stole. Jednak sprawdzi się równie świetnie jako dodatek do kanapek do pracy lub szkoły ;)
Składniki:
- 200g (szklanka) czerwonej soczewicy
- 500g pieczarek
- 1 seler
- 1 marchew
- 3 jajka
- przyprawy: curry, papryka słodka, zioła, przyprawa grzybowa
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- opcjonalnie: kilka ząbków czosnku, cebula
- garść ziaren słonecznika, bądź pestek dyni
- Soczewicę namoczyć przez kilka godzin (ja moczyłam całą noc).
- Odsączyć soczewicę z wody, w której była moczona, zalać świeżą i gotować do miękkości- około 20 minut.
- Marchewkę, selera i pieczarki obrać ze skórki, pokroić w kawałki i ugotować.
- Ugotowane warzywa zmiksować z soczewicą, żółtkami, sosem sojowym i przyprawami.
- Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z wcześniej przygotowanym farszem.
- Wszystko przełożyć do formy "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia i posypać na wierzchu ziarnami słonecznika.
- Całość piec około godziny w 180 stopniach.
Pasztet najlepiej smakuje po wystygnięciu i kilku godzinach w lodówce.
Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 1200kcal
1 porcja- ok. 120kcal
Właśnie zabieram się za przygotowywanie tego pasztetu! ;)
OdpowiedzUsuń