Lżejsza wersja uwielbianej przez wszystkich pizzy!
Dzisiaj wpadłam na pomysł wypróbowania popularnego ostatnio sposobu na pizzę z kalafiora.Muszę przyznać, że wszyscy Warzywożercy będą z pewnością usatysfakcjonowani tą potrawą.
Bez grama mąki, a daje radę! :)
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 jajko
- 2 łyżki otrębów
- przyprawy (ulubione)
- dodatki na pizzę: sos pomidorowy, pieczarki, dynia, kukurydza
Przygotowanie:
- Kalafiora zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub zblendować na małe cząsteczki.
- Następnie obgotować go około 8 minut w mikrofali, bądź około 5 minut w wodzie (jeśli to konieczne odsączyć kalafiora porządnie z całej wody).
- Połączyć go z pozostałymi składnikami i wyrobić na zwartą masę.
- Masę rozłożyć równomiernie na na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut do czasu, aż spód lekko stwardnieje.
- Upieczony spód polałam sosem pomidorowym na bazie pomidorów z puszki oraz dodałam pokrojone pieczarki wraz z kawałkami dyni i kukurydzą. Całość włożyłam jeszcze do piekarnika na 5 minut.
Myślę, że świetnie może się sprawdzić podczas zbliżającej się sylwestrowej nocy, jako jedno z lekkich dań towarzyszących szampańskiej zabawie :)
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 430kcal
1 porcja- ok. 215kcal
Uwielbiam pizze, a taką na spodzie kalafiorowym będę mogła podjadać bez grzechu :)
OdpowiedzUsuńOtóż to! W takiej wersji można sobie pozwolić nawet na dodanie sera ;)
UsuńCudo! :) Jutro chyba probuje:D
OdpowiedzUsuń