21 grudnia 2013

PIZZA Z KALAFIORA

Lżejsza wersja uwielbianej przez wszystkich pizzy!

Dzisiaj wpadłam na pomysł wypróbowania popularnego ostatnio sposobu na pizzę z kalafiora.
Muszę przyznać, że wszyscy Warzywożercy będą z pewnością usatysfakcjonowani tą potrawą.
Bez grama mąki, a daje radę! :)


Składniki:
  • 1 mały kalafior
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów
  • przyprawy (ulubione)
  • dodatki na pizzę: sos pomidorowy, pieczarki, dynia, kukurydza

Przygotowanie:
  1. Kalafiora zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub zblendować na małe cząsteczki.
  2. Następnie obgotować go około 8 minut w mikrofali, bądź około 5 minut w wodzie (jeśli to konieczne odsączyć kalafiora porządnie z całej wody).
  3. Połączyć go z pozostałymi składnikami i wyrobić na zwartą masę.
  4. Masę rozłożyć równomiernie na na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  5. Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut do czasu, aż spód lekko stwardnieje.
  6. Upieczony spód polałam sosem pomidorowym na bazie pomidorów z puszki oraz dodałam pokrojone pieczarki wraz z kawałkami dyni i kukurydzą. Całość włożyłam jeszcze do piekarnika na 5 minut.
A teraz nic, tylko zajadać się zdrową niskokaloryczną i smakowitą pizzą ;)

Myślę, że świetnie może się sprawdzić podczas zbliżającej się sylwestrowej nocy, jako jedno z lekkich dań towarzyszących szampańskiej zabawie :)


Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 430kcal
1 porcja- ok. 215kcal

3 komentarze:

  1. Uwielbiam pizze, a taką na spodzie kalafiorowym będę mogła podjadać bez grzechu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to! W takiej wersji można sobie pozwolić nawet na dodanie sera ;)

      Usuń