10 listopada 2015

WEGAŃSKI MURZYNEK

Bezglutenowy, bez laktozy, bez kakao- dla każdego alergika!
Bez zbędnych kalorii- dla każdego na diecie!

Mokry, słodki, pyszny- dla każdego łasucha! :)


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki amarantusowej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 4 łyżki lnu mielonego
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 2 banany
  • 3 łyżki karobu
  • 10 daktyli
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego bio
Przygotowanie:
  1. Mleko zagotować i namoczyć w nim daktyle (około godziny).
  2. Do namoczonych daktyli dodać banany i razem zblendować.
  3. Następnie dodać mąki, karob, len i cukier waniliowy- dokładnie wymieszać masę i przełożyć do keksówki.
  4. Ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (15 kawałków)- ok. 1215kcal
1 kawałek- ok. 81 kcal