19 marca 2015

BATATOWE KOTLECIKI Z KOLOROWĄ KOMOSĄ I SELEREM NACIOWYM

Dość dawno nie piekłam żadnych kotlecików i prawie zapomniałam, że są jedną z moich ulubionych propozycji obiadowych. Oczywiście szybko nadrobiłam zaległości.

Trzy rodzaje wartościowej w białko komosy (bo po co się ograniczać do jednego koloru? ;)), słodki batat, pomocny przy odchudzaniu seler naciowy- chwila pracy i pyszne kotleciki gotowe!!!


Składniki:
  • 1 batat
  • 2 łyżki białej komosy
  • 2 łyżki czerwonej komosy
  • 2 łyżki czarnej komosy
  • 1 białko jajka
  • kilka kawałków selera naciowego
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: curry, papryka słodka, sól sezamowa, oregano
  • do podania: grillowane pomidorki koktajlowe, roszponka
Przygotowanie:
  1. Batata ugotować i zblendować na puree.
  2. Wszystkie rodzaje komosy ugotować i wymieszać z puree batatowym, białkiem, mąką z ciecierzycy, posiekanym drobno selerem naciowym oraz przyprawami.
  3. Uformować dość płaskie kotleciki, które piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni- podawać z grillowanymi pomidorkami i roszponką.

Delikatne, słodkie, lekko orzechowe kotleciki to coś wspaniałego!

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!  

Kalorie:
Całość (12 kotletów)- ok. 540kcal
1 kotlet- ok. 45kcal

Bataty everywhereWiosenny detoks