19 marca 2015

BATATOWE KOTLECIKI Z KOLOROWĄ KOMOSĄ I SELEREM NACIOWYM

Dość dawno nie piekłam żadnych kotlecików i prawie zapomniałam, że są jedną z moich ulubionych propozycji obiadowych. Oczywiście szybko nadrobiłam zaległości.

Trzy rodzaje wartościowej w białko komosy (bo po co się ograniczać do jednego koloru? ;)), słodki batat, pomocny przy odchudzaniu seler naciowy- chwila pracy i pyszne kotleciki gotowe!!!


Składniki:
  • 1 batat
  • 2 łyżki białej komosy
  • 2 łyżki czerwonej komosy
  • 2 łyżki czarnej komosy
  • 1 białko jajka
  • kilka kawałków selera naciowego
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: curry, papryka słodka, sól sezamowa, oregano
  • do podania: grillowane pomidorki koktajlowe, roszponka
Przygotowanie:
  1. Batata ugotować i zblendować na puree.
  2. Wszystkie rodzaje komosy ugotować i wymieszać z puree batatowym, białkiem, mąką z ciecierzycy, posiekanym drobno selerem naciowym oraz przyprawami.
  3. Uformować dość płaskie kotleciki, które piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni- podawać z grillowanymi pomidorkami i roszponką.

Delikatne, słodkie, lekko orzechowe kotleciki to coś wspaniałego!

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!  

Kalorie:
Całość (12 kotletów)- ok. 540kcal
1 kotlet- ok. 45kcal

Bataty everywhereWiosenny detoks

19 komentarzy:

  1. Jaki kolorowy ten Twój talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kotleciki wyglądają jak ciasteczka! Muszą być przepyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy pomysł na kotleciki :) od razu chce się jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotleciki wyglądają apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Haha chciałabym mieć chociaż jedną komosę w szafce xd Świetne kotleciki, też jedne z moich ulubionych obiadów! Te z batatem najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Trzy rodzaje komosy i batat. Cudowne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. baaardzo apetyczne. Muszeęwyprawić się po bataty.

    OdpowiedzUsuń
  8. jak otworzysz restaurację/knajpę/bar/bistro/jadłodajnię - obiecuję, że będę pierwszym klientem! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy przepis, fajny kolor kotlecików :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak wiosennie na tym talerzu! Piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny pomysł na obiad :) Lekkie i zdrowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wczoraj zrobiłam frytki z batatów, ale takie kotleciki też bym chętnie wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają przepysznie, mam wszystkie składniki, może zrobię jutro na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają baaaardzo pysznie i zdrowo! muszę w końcu poeksperymentować z batatami bo narazie tylko oglądam przepisy z ich wykorzystaniem a sama jeszcze nie próbowałam aż wstyd przyznac :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. nie mam tych kolorowysch komos tylko biala to ile mam dac ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 6 łyżek, aby finalnie ilości się nie różniły :)

      Usuń