Zamiast pieczenia dużego ciasta postanowiłam, że zrobię takie mini serniczki "na jeden kęs". Stanowiły dla mnie dzisiaj pyszne śniadanie i myślę, że będą również świetną przekąską poobiednią :)
Dodatek kaszy jaglanej w sernikach to świetny pomysł i zdecydowanie to powtórzę!
Składniki:
- 500g chudego twarogu
- 5 łyżek kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 3 jajka
- dojrzały banan
- 2 łyżeczki stevi
- skórka pomarańczy
- Kasze jaglana opłukać przed gotowaniem (w celu pozbycia się lekko gorzkiej goryczki), a następnie ugotować ją w dwukrotnej ilości wody w stosunku do kaszy.
- Twaróg, żółtka, banana i stevię dokładnie zblendować.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Do zblendowanej mieszanki dodać kaszę jaglaną- całość wymieszać, następnie dodać białka i otartą skórkę pomarańczową i ponownie bardzo delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do foremek (sylikonowych) i piec około 25 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 serniczków)- ok. 870kcal
1 serniczek- ok. 73kcal
