21 lutego 2016

AMARANTUSOWE BUŁECZKI Z JAGODOWYM DŻEMEM CHIA

Niedzielne śniadania mają to do siebie, że lubią trwać długo i są słodkie! ;)

Tak było też dzisiaj! Upiekłam szybkie bułeczki amarantusowe, które zjadłam z bardzo prostym w przygotowaniu dżemem chia.


Składniki:
Bułeczki
  • 4 łyżki mąki amarantusowej
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka ziaren lnu
Dżem
  • garść jagód
  • 2 łyżki chia (Green Essence)*
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki erytrolu
Przygotowanie:
Bułeczki
  1. Banana zblendować, a białka ubić na sztywną pianę.
  2. Do białek (delikatnie mieszając) dodać zblendowanego banana i mąkę amarantusową.
  3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć masę w formie bułeczek, posypać lnem i piec około 20 minut  170 stopniach.
Dżem 
  1. Jagody zblendować z wodą i erytrolem.
  2. Dodać nasiona chia i namoczyć przez co najmniej 4 godziny (w lodówce).

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (5 bułeczek z dżemem)- ok. 435kcal
1 bułeczka z dżemem- ok. 87kcal