1 stycznia 2016

CEBULARZE Z MĄKI DYNIOWEJ

Nieczęsto zdarza mi się piec coś niesłodkiego, ale tym razem pomyślałam o czymś, co mogłoby posłużyć zarówno za przekąskę, jak i również za drugie śniadanie.... i wybór padł na cebularze!

Podstawą do ich upieczenia są pestki dyni, a dodatki w postaci cebuli i maku dodały im charakteru ;)


Składniki:
  • 200g pestek dyni
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • 1 łyżeczka maku niebieskiego
  • przyprawy: sól himalajska, majeranek, ziele angielskie mielone
Przygotowanie: 
  1. Pestki dyni zmielić na mąkę i połączyć z jajkami, majerankiem, zielem angielskim i proszkiem do pieczenia.
  2. Masę wyłożyć na blaszkę w formie placków.
  3. Cebulę pokroić na cienkie paski, a następnie bardzo delikatnie podsmażyć na oleju arganowym z dodatkiem syropu z agawy.
  4. Tak przygotowaną cebulę ułożyć na wierzchu placków każdy cebularz dodatkowo lekko posypać makiem.
  5. Cebularze piec około 20 minut w 175 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 cebularzy)- ok. 1565kcal
1 cebularz- ok. 261kcal