Genialnie orzechowy spód z nutą daktyli... Delikatny krem z dodatkiem masła orzechowego i wisienka na torcie, czyli całe orzechy do dekoracji!
Takie słodkości lubię najbardziej- smakowite, słodkie, a jednocześnie pełnowartościowe.
Na taki tort może pozwolić sobie każdy- nie musimy się obawiać o zbędne kalorie!!
Składniki:
Spód
- 100g orzechów laskowych
- 100g migdałów
- garść daktyli
- 200g kaszy jaglanej
- 500ml mleka ryżowego orzechowego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 3 łyżeczki stevi
Spód
- Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez około godzinę i zblendować na mus.
- Orzechy zmielić i połączyć z daktylami- wyrobić ciasto.
- Formę wyłożoną folią spożywczą, wyłożyć ciastem (formując dość wysokie brzegi)- odstawić do schłodzenia.
- Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, po czym ugotować w mleku ryżowym z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
- Kaszę zblendować na bardzo gładki krem z masłem orzechowym (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka).
- Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód (można wykonać ozdoby za pomocą rękawa cukierniczego), ozdobić całymi orzechami i ponownie schłodzić.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2345kcal
1 kawałek- ok. 195kcal