4 maja 2015

JAGLANY TORT ORZECHOWY NA ZIMNO

Nie potrafię opisać słowami jakie to było pyszne!!

Genialnie orzechowy spód z nutą daktyli... Delikatny krem z dodatkiem masła orzechowego i wisienka na torcie, czyli całe orzechy do dekoracji!

Takie słodkości lubię najbardziej- smakowite, słodkie, a jednocześnie pełnowartościowe.
Na taki tort może pozwolić sobie każdy- nie musimy się obawiać o zbędne kalorie!!


Składniki:
Spód
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g migdałów
  • garść daktyli
Krem 
  • 200g kaszy jaglanej
  • 500ml mleka ryżowego orzechowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 3 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez około godzinę i zblendować na mus.
  2. Orzechy zmielić i połączyć z daktylami- wyrobić ciasto.
  3. Formę wyłożoną folią spożywczą, wyłożyć ciastem (formując dość wysokie brzegi)- odstawić do schłodzenia.
Krem 

  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać w wodzie, po czym ugotować w mleku ryżowym z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować na bardzo gładki krem z masłem orzechowym (w razie potrzeby dodać odrobinę mleka).
  3. Krem wyłożyć na wcześniej przygotowany spód (można wykonać ozdoby za pomocą rękawa cukierniczego), ozdobić całymi orzechami i ponownie schłodzić.
A co najważniejsze- ten tort nie wymaga pieczenia i najlepiej smakuje mocno schłodzony! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2345kcal
1 kawałek- ok. 195kcal

29 komentarzy:

  1. Wow!!:) Wygląda prze-apetycznie!!! Ale bym zjadła taki kawałeczek....daleko mieszkasz?:)
    Pozdrawiam majowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciacho :) Porywam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smacznie wygląda ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kremy jaglane love! :D Już nie tknę zwykłego, jeszcze w dodatku z dodatkiem masła. Te jaglane nie dość że zdrowe to takie pyszne ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobisz mi taki na urodziny ? *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Super tort, nigdy nie piłam mleka orzechowego, a wydaje się to być super alternatywą :)
    Możesz się podzielić informacją, jakiej używasz stewii i jak się sprawdza ona w wypiekach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używam zamiennie suszonych liści i takiej sproszkowanej, oczywiście sproszkowana nie jest tak gorzka i jest bardziej przystępna w smaku dla początkujących :)

      Usuń
  7. Takiego zdrowego tortu to ja jeszcze nie jadłam ale przyznam, że brzmi obiecująco. jestem fanką kaszy jaglanej i orzechów. Z chęcią wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda ten torcik! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jestem pod wrażeniem! :) wygląda uroczo, a składniki zapewniają o tym, że smakował pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojoj Madziu ja chcę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Można pochłaniać bez zbędnych wyrzutów sumienia, w końcu kasza w nim gości, samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudowny ten twój torcik, masz talent do takich jaglanych słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, ten tort wygląda znakomicie! :)
    Z pewnością smakuje wybornie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealny, uwielbiam takie smaki :):)

    OdpowiedzUsuń
  15. mm orzechy wyglądają wyśmienicie !

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wiem co mnie bardziej dziwi składniki kremu, czy ogólna liczba składników, czy jeszcze wygląd torciku.
    Ta pora to zły pomysł na oglądanie takich smakowitości!
    Ale przepis zapisuję i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. super, zdrowy tort, którym można się opychać bez obaw o figurę

    OdpowiedzUsuń
  18. czy zamiast orzechów laskowych nadają się także orzechy nerkowca? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nadają się każde orzechy, po prostu będzie troszkę inny smak w zależności od użytych orzechów :)

      Usuń