19 lutego 2017

HUMMUS Z PIECZONĄ PAPRYKĄ

Przekąsek ciąg dalszy... a w zasadzie hummusów ciąg dalszy!
Ostatnimi czasy nie mogę opamiętać się z ich konsumpcją ;) Co z kolei sprawia, że muszę wciąż wymyślać jego nowe odsłony i muszę się przyznać, że sprawia mi to dużo frajdy i napełnia zdrowo mój brzuch ;)

Dzisiaj rozpływająca się w ustach... nieco słodka... czerwona papryka łączy się z ciecierzycą i wychodzi coś wspaniałego!


Składniki:
  • 250g ciecierzycy
  • 5 łyżek tahini
  • 2 papryki
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • sok z połowy cytryny
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Z papryk wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na pół i upiec w piekarniku.
  3. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1650kcal
1 porcja- ok. 330kcal