16 listopada 2015

BIAŁKOWE BATONY WEGAŃSKIE

Bazą do batonów była jaglanka w różnych postaciach- kasza, preparowana, płatki!
Do tego białko konopne zarówno o rewelacyjnych właściwościach, jak i smaku!
Tak powstały świetne energetyczne, białkowe batony dla wegan!


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 70g kaszy jaglanej preparowanej
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 5 łyżek białka konopnego
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 2 garście posiekanych migdałów
  • 2 banany
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie i ostudzić.
  2. Banany zblendować na mus.
  3. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (bez blendowania).
  4. Masę wyłożyć do formy na wysokość około 1,5cm i piec około 40 minut w 180 stopniach.
  5. Gotowy wypiek pokroić na batony.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 batonów)- ok. 1835kcal
1 baton- ok. 131kcal

Bezglutenowe śniadanie dla dziecka