Ciągle kombinuję, jak tu wykorzystać trawę pszeniczną tak, aby nie spożywać jej po prostu w koktajlu.
Z moich rozmyślań powstały pyszne, lekko chrupiące kotleciki z dodatkiem komosy ryżowej. Komosa z kolei dodała do całości lekko orzechowego smaku i muszę przyznać, że kotleciki wyszły świetnie!
Składniki:
- 5 łyżek białej komosy ryżowej
 - 1 białko jajka
 - 1 łyżeczka trawy pszenicznej
 - 1 łyżeczka babki płesznik
 - 200g bobu
 - 50ml bulionu warzywnego
 - koperek
 - przyprawy: sos sojowy, sól morska, pieprz ziołowy, majeranek
 
- Komosę ugotować, a następnie wymieszać z białkiem, przyprawami, babką płesznik i trawą pszeniczną.
 - Z masy uformować małe kotleciki i piec 15-20 minut w 180 stopniach.
 - Bób ugotować, a następnie zblendować z bulionem warzywnym.
 - Do sosu dodać przyprawy i posiekany koperek.
 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 kotlecików)- ok. 455kcal
1 kotlecik- ok. 33kcal