19 sierpnia 2015

SAJGONKI Z CZERWONYM RYŻEM

Bardzo lubię papier ryżowy, ponieważ można do niego "włożyć" wszystko na co tylko mamy ochotę!
Bardziej popularne są sajgonki na wytrawnie, chociaż na słodko już też robiłam ;)

Dzisiaj pomyślałam, że nafaszeruję je aromatycznym czerwonym ryżem i warzywami- tak by były lekkie, a jednocześnie pożywne i kolorowe :)


Składniki:
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 6 łyżek czerwonego ryżu
  • 1 batat
  • 1/2 brokuła
  • kiełki brokuła
  • 1 łyżeczka sezamu białego i czarnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: sól sezamowa, curry, pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
Przygotowanie:
  1. Ugotować ryż, brokuła i batata (wszystko oddzielnie).
  2. Ugotowanego brokuła zblendować na puree z dodatkiem sosu sojowego oraz suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim.
  3. Ugotowanego batata zblendować zaś z dodatkiem soli sezamowej oraz curry.
  4. Kolejno każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie, na następnie nałożyć po łyżce puree brokułowego, batatowego i ryżu- zawinąć.
  5. Sajgonki podać posypane sezamem oraz kiełkami brokuła.
A Wy z czym najbardziej lubicie sajgonki? ;)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 sajgonek)- ok. 760kcal
1 sajgonka- ok. 127kcal