Bardziej popularne są sajgonki na wytrawnie, chociaż na słodko już też robiłam ;)
Dzisiaj pomyślałam, że nafaszeruję je aromatycznym czerwonym ryżem i warzywami- tak by były lekkie, a jednocześnie pożywne i kolorowe :)
Składniki:
- 6 arkuszy papieru ryżowego
- 6 łyżek czerwonego ryżu
- 1 batat
- 1/2 brokuła
- kiełki brokuła
- 1 łyżeczka sezamu białego i czarnego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: sól sezamowa, curry, pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
- Ugotować ryż, brokuła i batata (wszystko oddzielnie).
- Ugotowanego brokuła zblendować na puree z dodatkiem sosu sojowego oraz suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim.
- Ugotowanego batata zblendować zaś z dodatkiem soli sezamowej oraz curry.
- Kolejno każdy arkusz papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie, na następnie nałożyć po łyżce puree brokułowego, batatowego i ryżu- zawinąć.
- Sajgonki podać posypane sezamem oraz kiełkami brokuła.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (6 sajgonek)- ok. 760kcal
1 sajgonka- ok. 127kcal