30 listopada 2014

MUFFINY Z FASOLI Z BAKALIAMI

Już wielokrotnie wykorzystywałam fasolę do przygotowania wypieku i nigdy się nie zawiodłam! Dlatego również tym razem wybór padł właśnie na nią!

Świetne muffinki z dodatkiem bakalii są idealne na każdą okazję ;)
Tych, którzy jeszcze nie próbowali wypieku z zastosowaniem fasoli bardzo gorąco do tego zachęcam! ;)


Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki otrębów owsianych
  • 3 jajka
  • 90g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • garść płatków migdałowych (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • garść rodzynek (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Fasolę dokładnie wypłukać, a następnie zblendować z pozostałymi składnikami (oprócz rodzynek i płatków migdałowych).
  2. Do masy dodać rodzynki (mogą być wcześniej namoczone) i płatki migdałowe, po czym dokładnie wszystko wymieszać.
  3. Masę przełożyć do foremek (do 3/4 wysokości) i udekorować płatkami i rodzynkami.
  4. Całość piec 30- 35 minut w 180 stopniach.

Słodkie i pożywne muffinki mogą stanowić świetny podwieczorek, czy drugie śniadanie!
Idealnie sprawdzą się również, jako słodki przysmak na świątecznym stole :)

Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 780kcal
1 muffina- ok. 65kcal

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

W orzechowym raju 3Korzenne przysmaki