14 października 2014

SZASZŁYKI Z CZARNEJ FASOLI

A czemu z fasoli? Bo bez mięsa! ;)

Fasola jest świetnym źródłem białka, polecam ją wszystkim, którzy nie przepadają za mięsem.
Wykorzystałam ją tym razem do zrobienia szaszłyków z kulkami fasolowymi i dodatkiem warzyw ;)

Danie było bardzo sycące i smaczne.


Składniki:
  • pół szklanki czarnej fasoli
  • kawałek dyni
  • kawałek cukinii
  • pomidory
  • 1 łyżeczka kiełków brokuła
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć przez co najmniej 12 godzin, a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Ugotowaną fasolę zblendować z ziarnami słonecznika, sosem sojowym oraz przyprawami, a następnie dodać kiełki brokuła i dokładnie wymieszać.
  3. Z masy utworzyć małe kuleczki.
  4. Na długie wykałaczki układać kolejno kuleczki fasolowe i pokrojone warzywa.
  5. Szaszłyki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut.
Te szaszłyki to dowód na to, że można zjeść smacznie, zdrowo, sycie i bez mięsa!
A podane z ulubionym sosem będą smakować jeszcze lepiej :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 szaszłyków)- ok. 595kcal
1 szaszłyk- ok. 74kcal