Fasola jest świetnym źródłem białka, polecam ją wszystkim, którzy nie przepadają za mięsem.
Wykorzystałam ją tym razem do zrobienia szaszłyków z kulkami fasolowymi i dodatkiem warzyw ;)
Danie było bardzo sycące i smaczne.
Składniki:
- pół szklanki czarnej fasoli
- kawałek dyni
- kawałek cukinii
- pomidory
- 1 łyżeczka kiełków brokuła
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, sól sezamowa
- Fasolę namoczyć przez co najmniej 12 godzin, a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
- Ugotowaną fasolę zblendować z ziarnami słonecznika, sosem sojowym oraz przyprawami, a następnie dodać kiełki brokuła i dokładnie wymieszać.
- Z masy utworzyć małe kuleczki.
- Na długie wykałaczki układać kolejno kuleczki fasolowe i pokrojone warzywa.
- Szaszłyki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut.
A podane z ulubionym sosem będą smakować jeszcze lepiej :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 szaszłyków)- ok. 595kcal
1 szaszłyk- ok. 74kcal