Fasola jest świetnym źródłem białka, polecam ją wszystkim, którzy nie przepadają za mięsem.
Wykorzystałam ją tym razem do zrobienia szaszłyków z kulkami fasolowymi i dodatkiem warzyw ;)
Danie było bardzo sycące i smaczne.
Składniki:
- pół szklanki czarnej fasoli
- kawałek dyni
- kawałek cukinii
- pomidory
- 1 łyżeczka kiełków brokuła
- 1 łyżeczka ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, sól sezamowa
- Fasolę namoczyć przez co najmniej 12 godzin, a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
- Ugotowaną fasolę zblendować z ziarnami słonecznika, sosem sojowym oraz przyprawami, a następnie dodać kiełki brokuła i dokładnie wymieszać.
- Z masy utworzyć małe kuleczki.
- Na długie wykałaczki układać kolejno kuleczki fasolowe i pokrojone warzywa.
- Szaszłyki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut.
A podane z ulubionym sosem będą smakować jeszcze lepiej :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 szaszłyków)- ok. 595kcal
1 szaszłyk- ok. 74kcal
Świetny pomysł! Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńświetne szaszłyki ;) jestem ciekawa tej czarnej fasoli, pierwszy raz ją widzę ;p
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaalukasza.blogspot.com/
O jakie ciekawe danie :-) wygląda bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńPięknie to podałaś! ^.^
OdpowiedzUsuńhttp://naturaldejw.blogspot.com/
Smakowity przepis :)
OdpowiedzUsuńszczerze to nigdy nie spotkałam się z czarną fasolą, więc może kiedyś jak będę miała ochotę na coś "dziwnego" na moje kubki smakowe to zrobię:))
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, chętnie bym spróbowała ;)
OdpowiedzUsuńo mniam! uwielbiam wszelkie szaszłyczki :)
OdpowiedzUsuńale ciekawie! i innowatorsko
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! :) Bardzo chętnie bym spróbowała, bo choć jestem miłośniczką szaszłyków, to takiej wersji nie znam.
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas! :)
Fajne i bardzo apetyczne :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na zrobienie tych kulek. W pierwszym momencie się zastanawiałam co to są te kulki, bo resztę składników rozpoznałam :D
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i zdrowo, pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńślicznie się prezentują, a pomysł na fasolowe szaszłyki jest świetny!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo ciekawie i intrygująco :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł , taka odskocznia od mięsa :)
OdpowiedzUsuńSporo oczekiwania, mało jedzenia :( :D
OdpowiedzUsuńmożna zrobić kulki fasolowe z większej ilości i "nadziać" szaszłyka, np. 6 takimi kulkami, a wtedy będzie to na pewno bardziej sycące ;)
Usuńjestem ciekawa tej czarnej fasoli :-))
OdpowiedzUsuń