14 października 2014

SZASZŁYKI Z CZARNEJ FASOLI

A czemu z fasoli? Bo bez mięsa! ;)

Fasola jest świetnym źródłem białka, polecam ją wszystkim, którzy nie przepadają za mięsem.
Wykorzystałam ją tym razem do zrobienia szaszłyków z kulkami fasolowymi i dodatkiem warzyw ;)

Danie było bardzo sycące i smaczne.


Składniki:
  • pół szklanki czarnej fasoli
  • kawałek dyni
  • kawałek cukinii
  • pomidory
  • 1 łyżeczka kiełków brokuła
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć przez co najmniej 12 godzin, a następnie ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Ugotowaną fasolę zblendować z ziarnami słonecznika, sosem sojowym oraz przyprawami, a następnie dodać kiełki brokuła i dokładnie wymieszać.
  3. Z masy utworzyć małe kuleczki.
  4. Na długie wykałaczki układać kolejno kuleczki fasolowe i pokrojone warzywa.
  5. Szaszłyki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut.
Te szaszłyki to dowód na to, że można zjeść smacznie, zdrowo, sycie i bez mięsa!
A podane z ulubionym sosem będą smakować jeszcze lepiej :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (8 szaszłyków)- ok. 595kcal
1 szaszłyk- ok. 74kcal

20 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne szaszłyki ;) jestem ciekawa tej czarnej fasoli, pierwszy raz ją widzę ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis :)
    http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie ciekawe danie :-) wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie to podałaś! ^.^

    http://naturaldejw.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. szczerze to nigdy nie spotkałam się z czarną fasolą, więc może kiedyś jak będę miała ochotę na coś "dziwnego" na moje kubki smakowe to zrobię:))

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy pomysł, chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. o mniam! uwielbiam wszelkie szaszłyczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają wspaniale! :) Bardzo chętnie bym spróbowała, bo choć jestem miłośniczką szaszłyków, to takiej wersji nie znam.
    Zapraszamy do nas! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł na zrobienie tych kulek. W pierwszym momencie się zastanawiałam co to są te kulki, bo resztę składników rozpoznałam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają pysznie i zdrowo, pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  12. ślicznie się prezentują, a pomysł na fasolowe szaszłyki jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają bardzo ciekawie i intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny pomysł , taka odskocznia od mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sporo oczekiwania, mało jedzenia :( :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zrobić kulki fasolowe z większej ilości i "nadziać" szaszłyka, np. 6 takimi kulkami, a wtedy będzie to na pewno bardziej sycące ;)

      Usuń
  16. jestem ciekawa tej czarnej fasoli :-))

    OdpowiedzUsuń