13 października 2014

JABŁECZNIK OTRĘBOWY

Pozostając w, ostatnio często obecnym u mnie na blogu, temacie jabłek upiekłam kolejny jabłecznik!

Jednak bazą jabłecznika są otręby, dzięki którym ciasto jest bardzo bogate w błonnik.

Aromat cynamonu i słodycz jabłek- to jest to! Kawałek takiego ciasto w połączeniu z owocową herbatą, czy koktajlem świetnie smakuje w porze śniadaniowej, czy jako popołudniowa rozkosz ;)


Składniki:
  • 8 łyżek otrębów owsianych
  • 8 łyżek otrębów pszennych
  • 250g twarogu chudego
  • 4 jajka
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka płatków migdałowych (firmy OWOCOWY RAJ)*

Przygotowanie:
  1. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.
  2. Twaróg zblendować z żółtkami, dodając otręby.
  3. Dwa jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce- na grubych oczkach.
  4. Do masy dodać jabłka, cynamon, sodę i stevię, a następnie bardzo dokładnie ze sobą połączyć.
  5. Do całości dodać ubite wcześniej białka i bardzo delikatnie wymieszać.
  6. Ciasto przełożyć do formy, a na wierzch poukładać większe kawałki jabłek.
  7. Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni (po upieczeniu odstawić do wystygnięcia na co najmniej pół godziny) i posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto jest zbite i raczej mokre- czyli takie jak lubię najbardziej ;)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!


Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 910kcal
1 kawałek- ok. 91kcal

Jabłko z cynamonem 2014Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

30 komentarzy:

  1. Pomimo tego , że bardzo lubię tradycyjną wersję jabłecznika i to ona zazwyczaj wygrywała we wszystkich jabłecznikowych rankingach , to chyba jednak skuszę się na upieczenie jabłecznika z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne konsystencja. Takie wariacje są niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  3. uroczy :)
    a u mnie też dziś z jabłakmi ciacho :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, ja w tym roku jeszcze nie piekłam ciasta z jabłkami, a Twojej tak pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Umiesz dopieścić podniebienie, chętnie bym taki kawałek (lub dwa) zjadła ! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda :) Taki pulchniutki i grubiutki :D Dostanę malutki kawałeczek? :)
    Swoją drogą, zazdroszczę Ci, że możesz tak często gotować :D U mnie kolejny rok studiów i niestety mało czasu na pichcenie w kuchni :(
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z kolei pracuję i też czasu za wiele nie mam, ale praktycznie każdy wieczór na to poświęcam ;)

      Usuń
  7. Pyszne i zdrowe ciacho :-) zjadłabym takie z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj skusiłbym się na taki jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis rewelacja!!! :) Aż ślinka cieknie.
    Zapraszam też do naszej kuchni, do matki i córki. :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie Ci wyrósł mimo takich zdrowych składników, cudeńko :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis jak dla mnie, właśnie przeszłam na dietę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapach musi być piękny... cynamon to dla mnie jesień ... wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniały taki wilgotny i pulchniutki, mniaaam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda super, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. W moim domu na okrągło piecze ktoś jabłecznik. Tradycyjny już mi się przejadł. A tu znalazłam ciekawa wersję tego ciasta i na pewno ją wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  16. blachy o jakich wymiarach użyłaś? ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. ile gram ma twoja łyżka otrębów owsianych, bo policzyłąm po swojemu kalorycznosc całego jabłecznika i wyszłą mi dosyć dużo większa, może własnie w wielkości łyżki tkwi przyczyna ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. kolejny udany wypiek wg Twojego przepisu, palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak to miło słyszeć, że smakowało! :)

      Usuń