Jednak bazą jabłecznika są otręby, dzięki którym ciasto jest bardzo bogate w błonnik.
Aromat cynamonu i słodycz jabłek- to jest to! Kawałek takiego ciasto w połączeniu z owocową herbatą, czy koktajlem świetnie smakuje w porze śniadaniowej, czy jako popołudniowa rozkosz ;)
Składniki:
- 8 łyżek otrębów owsianych
- 8 łyżek otrębów pszennych
- 250g twarogu chudego
- 4 jajka
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka stevi
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka płatków migdałowych (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
- Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę.
- Twaróg zblendować z żółtkami, dodając otręby.
- Dwa jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce- na grubych oczkach.
- Do masy dodać jabłka, cynamon, sodę i stevię, a następnie bardzo dokładnie ze sobą połączyć.
- Do całości dodać ubite wcześniej białka i bardzo delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy, a na wierzch poukładać większe kawałki jabłek.
- Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni (po upieczeniu odstawić do wystygnięcia na co najmniej pół godziny) i posypać płatkami migdałowymi.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 910kcal
1 kawałek- ok. 91kcal
Pomimo tego , że bardzo lubię tradycyjną wersję jabłecznika i to ona zazwyczaj wygrywała we wszystkich jabłecznikowych rankingach , to chyba jednak skuszę się na upieczenie jabłecznika z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńŚwietne konsystencja. Takie wariacje są niesamowite!
OdpowiedzUsuńuroczy :)
OdpowiedzUsuńa u mnie też dziś z jabłakmi ciacho :P
Ojej, ja w tym roku jeszcze nie piekłam ciasta z jabłkami, a Twojej tak pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńUmiesz dopieścić podniebienie, chętnie bym taki kawałek (lub dwa) zjadła ! :D
OdpowiedzUsuńSuper wygląda :) Taki pulchniutki i grubiutki :D Dostanę malutki kawałeczek? :)
OdpowiedzUsuńSwoją drogą, zazdroszczę Ci, że możesz tak często gotować :D U mnie kolejny rok studiów i niestety mało czasu na pichcenie w kuchni :(
Pozdrawiam ;)
ja z kolei pracuję i też czasu za wiele nie mam, ale praktycznie każdy wieczór na to poświęcam ;)
UsuńZdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe ciacho :-) zjadłabym takie z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńmusze je zrobić! :)
OdpowiedzUsuńOj skusiłbym się na taki jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacja!!! :) Aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńZapraszam też do naszej kuchni, do matki i córki. :)
www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńOjej! Ale cudo! Jutro piekę!<3
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyrósł mimo takich zdrowych składników, cudeńko :-)
OdpowiedzUsuńKawałek pysznego i zdrowego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jak dla mnie, właśnie przeszłam na dietę :)
OdpowiedzUsuńZapach musi być piękny... cynamon to dla mnie jesień ... wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńwspaniały taki wilgotny i pulchniutki, mniaaam :)
OdpowiedzUsuńwspaniały <3!
OdpowiedzUsuńfajny jabłecznik
OdpowiedzUsuńwygląda super, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńW moim domu na okrągło piecze ktoś jabłecznik. Tradycyjny już mi się przejadł. A tu znalazłam ciekawa wersję tego ciasta i na pewno ją wypróbuję.
OdpowiedzUsuńblachy o jakich wymiarach użyłaś? ;)
OdpowiedzUsuńtortownica o średnicy 18 cm :)
Usuńile gram ma twoja łyżka otrębów owsianych, bo policzyłąm po swojemu kalorycznosc całego jabłecznika i wyszłą mi dosyć dużo większa, może własnie w wielkości łyżki tkwi przyczyna ;)
OdpowiedzUsuńokoło 7g :)
Usuńkolejny udany wypiek wg Twojego przepisu, palce lizać ;)
OdpowiedzUsuńjak to miło słyszeć, że smakowało! :)
Usuń