31 sierpnia 2014

KOTLETY Z SELERA I SOCZEWICY

Z sosem pieczarkowym i pieczonymi warzywami!


Po takim obiedzie można góry przenosić! ;)

Jak już pewnie niektórzy zauważyli bardzo lubię wszelkiego rodzaju domowe wegetariańskie kotleciki i burgery- tym razem bazą jest jakże zdrowa soczewica!


Składniki:

Kotlety
  • 1 średni seler (korzeń)
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 4 łyżki kukurydzy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka lnu mielonego**
  • szczypiorek
  • 1 łyżeczka pomidorów z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • przyprawy: curry, papryka słodka
**Jeżeli masa nie jest dość gęsta można dodać jeszcze troszkę lnu.

Sos pieczarkowy
  • 250g pieczarek
  • przyprawy: sól morska, pieprz, przyprawa grzybowa
Pieczone warzywa
  • kilka rzodkiewek, kilka plastrów dyni, pomidory cherry
  • oliwa
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, tymianek lub oregano
Przygotowanie:

Kotlety
  1. Selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować, a następnie zblendować i odcedzić z nadmiaru wody.
  2. Soczewicę namoczyć przez kilka godzin, a następnie również ugotować.
  3. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie ze sobą połączyć.
  4. Uformować kotlety i piec około 25 minut w 200 stopniach.
Sos pieczarkowy 
  1. Pieczarki obrać ze skórki i ugotować do całkowitej miękkości.
  2. Następnie zblendować do konsystencji sosu z dodatkiem przypraw.
Pieczone warzywa
  1. Warzywa umyć, skropić oliwą i oprószyć przyprawami.
  2. Zapiekać w piekarniku, podobnie jak kotlety, przez 25 minut w 200 stopniach.
 *Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!


Oczywiście nie mogłam się powstrzymać, aby nie przemycić dyni... uwielbiam ją i chociaż nie jest podstawą tej potrawy to musiała się znaleźć na talerzu! ;)

Kalorie (bez dodatków):
Całość (8 kotletów)- ok. 540kcal
1 kotlet- ok. 68kcal

Dzień polskiej żywności 2014