Uwielbiam wszystkie letnie owoce i mogłabym je jeść dosłownie kilogramami... ale coś trzeba wybrać... i tak analizując stwierdziłam, że dawno nie było porzeczek!
Dlatego dzisiaj gryczany murzynek z kremową masą i czerwonymi porzeczkami, które świetnie przełamywały jego słodycz, a i dodały temu ciastu uroku :)
Składniki:
Ciasto
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 2 łyżki łuski gryczanej
- 2 łyżki mąki żołędziowej
- 2 łyżki karobu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 białka jajek
- 3 dojrzałe banany
- kiść czerwonych porzeczek
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki mleka (dowolnego)
- 2 łyżeczki stevi
- kilka kiści czerwonych porzeczek
Ciasto
- Banany zblendować z białkami.
- Dodać mąki, łuskę, cynamon i karob, po czym zblendować, następnie dodać porzeczki i całość tylko wymieszać.
- Masę przełożyć do formy, piec około 30 minut w 190 stopniach.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem stevi- odstawić do wystygnięcia.
- Kaszę zblendować na gładki krem i wyłożyć na wierzch ciasta- całość ozdobić kiściami czerwonych porzeczek.
Zatem blendery w dłoń, piekarnik rozgrzewamy i pieczemy zdrowego murzynka z letniki owocami! :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1105kcal
1 kawałek- ok. 92kcal
