12 czerwca 2014

MAKARON RYŻOWY ZE SZPINAKIEM I PISTACJAMI

Danie bardzo proste i dosyć szybkie, a jednocześnie korzystnie wpływające na zdrowie i urodę ;)

Szpinak zawiera wiele prozdrowotnych elementów. Zawiera beta- karoten, witaminę C, czy luteinę. Chroni przed miażdżycą, obniża ciśnienie. Co najważniejsze dla kobiet- ma świetny wpływ na cerę! Dzięki temu, iż jest bogaty w kwas foliowy przyczynia się do odbudowy komórek skóry, przez co z kolei opóźnia proces starzenia ;)

Dlatego też szpinak w dłoń i robimy pyszny sos! :)


Składniki:
  • 100g makaronu ryżowego
  • 200g szpinaku
  • kilka pistacji
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek
  • łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Jeżeli używamy świeżego szpinaku, należy podsmażyć go na oliwie, poddusić i zblendować z dodatkiem przypraw.
  3. Jeżeli używamy szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odpowiednio przyprawić dusząc na patelni.
  4. Pistacje uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  5. Wcześniej przygotowany makaron wymieszać ze szpinakiem, skropić sokiem z limonki i posypać pistacjami.
Smacznego!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 490kcal
1 porcja- ok. 245kcal

Akcja bez nabiałuWegetariański obiad III