12 czerwca 2014

MAKARON RYŻOWY ZE SZPINAKIEM I PISTACJAMI

Danie bardzo proste i dosyć szybkie, a jednocześnie korzystnie wpływające na zdrowie i urodę ;)

Szpinak zawiera wiele prozdrowotnych elementów. Zawiera beta- karoten, witaminę C, czy luteinę. Chroni przed miażdżycą, obniża ciśnienie. Co najważniejsze dla kobiet- ma świetny wpływ na cerę! Dzięki temu, iż jest bogaty w kwas foliowy przyczynia się do odbudowy komórek skóry, przez co z kolei opóźnia proces starzenia ;)

Dlatego też szpinak w dłoń i robimy pyszny sos! :)


Składniki:
  • 100g makaronu ryżowego
  • 200g szpinaku
  • kilka pistacji
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek
  • łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Jeżeli używamy świeżego szpinaku, należy podsmażyć go na oliwie, poddusić i zblendować z dodatkiem przypraw.
  3. Jeżeli używamy szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odpowiednio przyprawić dusząc na patelni.
  4. Pistacje uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  5. Wcześniej przygotowany makaron wymieszać ze szpinakiem, skropić sokiem z limonki i posypać pistacjami.
Smacznego!

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 490kcal
1 porcja- ok. 245kcal

Akcja bez nabiałuWegetariański obiad III

7 komentarzy:

  1. ale wymyśliłaś super zestawienie uwielbiam połączenie makaron-orzechy i wszystkie sałaty- orzechy:)
    kokieteriasmaku@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. jakoś nie mogę się skusić na ten szpinak, raz zrobiłam i mi kompletnie nie smakował. Pewnie kwestia odpowiednich przypraw. Danie wygląda apetycznie no i ciekawe połączenie: makaron - szpinak - pistacje hmmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Tym szpinakiem mne kupiłaś ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tym szpinakiem mne kupiłaś ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. pistacje ze szpinakiem muszą smakować świetnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziewczyny, ale się cieszę, że spodobał Wam się przepis!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, makaronu ryżowego jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń