Szpinak zawiera wiele prozdrowotnych elementów. Zawiera beta- karoten, witaminę C, czy luteinę. Chroni przed miażdżycą, obniża ciśnienie. Co najważniejsze dla kobiet- ma świetny wpływ na cerę! Dzięki temu, iż jest bogaty w kwas foliowy przyczynia się do odbudowy komórek skóry, przez co z kolei opóźnia proces starzenia ;)
Dlatego też szpinak w dłoń i robimy pyszny sos! :)
Składniki:
- 100g makaronu ryżowego
- 200g szpinaku
- kilka pistacji
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czosnek
- łyżeczka soku z limonki
- Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
- Jeżeli używamy świeżego szpinaku, należy podsmażyć go na oliwie, poddusić i zblendować z dodatkiem przypraw.
- Jeżeli używamy szpinaku mrożonego, należy go rozmrozić i odpowiednio przyprawić dusząc na patelni.
- Pistacje uprażyć na suchej teflonowej patelni.
- Wcześniej przygotowany makaron wymieszać ze szpinakiem, skropić sokiem z limonki i posypać pistacjami.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 490kcal
1 porcja- ok. 245kcal
ale wymyśliłaś super zestawienie uwielbiam połączenie makaron-orzechy i wszystkie sałaty- orzechy:)
OdpowiedzUsuńkokieteriasmaku@gmail.com
jakoś nie mogę się skusić na ten szpinak, raz zrobiłam i mi kompletnie nie smakował. Pewnie kwestia odpowiednich przypraw. Danie wygląda apetycznie no i ciekawe połączenie: makaron - szpinak - pistacje hmmm
OdpowiedzUsuńTym szpinakiem mne kupiłaś ;D
OdpowiedzUsuńTym szpinakiem mne kupiłaś ;D
OdpowiedzUsuńpistacje ze szpinakiem muszą smakować świetnie
OdpowiedzUsuńDziewczyny, ale się cieszę, że spodobał Wam się przepis!! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, makaronu ryżowego jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuń