27 maja 2019

TALERZ SZCZĘŚCIA

A czemu szczęścia? Bo znajdują się na nim prawie wszystkie kolory tęczy!

Urok przecież zawsze tkwi w prostocie :)



Składniki:

  • 150 g ryżu brązowego

  • 1 pęk szparagów

  • garść pomidorków koktajlowych

  • 6 łyżek fasoli czerwonej (ugotowanej lub konserwowej)

  • 6 łyżek kukurydzy (ugotowanej lub konserwowej)

  • 6 łyżek ugotowanej fasoli mung

  • pestki dyni

  • 150 g jogurtu kokosowego naturalnego

  • 1 ząbek czosnku

  • przyprawy: sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj, odcedź i rozdziel na 3 talerze.

  2. Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki i ugotuj na parze, po czym również ułóż na talerzach.

  3. Nałóż pozostałe składniki.

  4. Całość posyp pestkami dyni i polej sosem powstałym z jogurtu, przeciśniętego czosnku i przypraw.


Kalorie:

Całość (3 porcje) - ok. 1410kcal

1 porcja - ok. 470kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.