Kawałek takiego dietetycznego, czekoladowego ciasta umili dzień każdemu łasuchowi :)
Ciasto jest raczej mokre i zbite, chociaż nie przesadnie :)
Dzięki zawartości otrębów i płatków jest bogate w błonnik, który z kolei korzystnie wpływa na nasze jelita - zdrowo i smacznie!
Polecam po prostu zrobić i się przekonać, a warto! :)
Składniki:
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1 szklanka płatków orkiszowych
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka mleka 0,5%
- 1 białko jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
- 1 szklanka borówek
- Płatki i otręby zmielić na mąkę.
- Banany zblendować z mlekiem.
- Do zblendowanych bananów dodać mąki, kakao, cukier kokosowy i wymieszać.
- Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z całością.
- Masę przelać do małej tortownicy, a na wierzch wyłożyć borówki.
- Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem trzcinowym.
Czekoladowe letnie ciasto gotowe- a do tego dietetyczne! :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 970kcal
1 kawałek- ok. 81kcal