24 kwietnia 2018

PĘCZAK Z KURKUMĄ I WARZYWAMI

Lubię jak na talerzu jest kolorowo!



Składniki:

  • 400g kaszy pęczak

  • 2 łyżeczki kurkumy

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • Ulubiione warzywa (u mnie mrożone)

  • Przyprawy: słodka papryka wędzona, oregano, pieprz mielony

  • Natka pietruszki

  • Orzechy włoskie

  • Płatki drożdżowe


Przygotownie:

  1. Pęczak ugotuj z dodatkiem kurkumy.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę oraz czosnek, a następnie dodaj warzywa.

  3. Warzywa smaż dopóki staną się miękkie, a następnie przypraw.

  4. Do warzyw dodaj kaszę – całość wymieszaj.

  5. Gotową kaszę z warzywami posyp płatkami drożdżowymi, natką pietruszki i pokruszonymi orzechami włoskimi.


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 1995kcal

1 porcja – ok. 333kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.