1 września 2018

SAŁATKA Z KASZĄ ORKISZOWĄ I SOSEM TAHINI

Sałatka na obiad lub kolację, jak kto woli :) Ja wcinałam ją chyba przez 3 dni ;)



Składniki:

  • 400g kaszy orkiszowej

  • 200g szpinaku

  • 500g pomidorków koktajlowych

  • 1 słoik ogórków w zalewie curry

  • 1 cebula

  • 240g kukurydzy

  • 330g ciecierzycy

  • awokado

  • 2 łyżki tahini

  • 1 łyżka syropu z agawy

  • 1 łyżka octu

  • 2 łyzki wody

  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

  • pestki dyni

  • 1 cytryna


Przygotowanie:

  1. Kaszę orkiszową ugotuj, a następnie wymieszaj z pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi w pół, pokrojonymi w kostke ogórkami, cebulą posiekaną w póirka, kukurydzą, ciecierzycą i przyprawami.

  2. Tahini wymieszaj z wodą, syropem z agawy, octem i powstały sos wmieszaj w salatkę.

  3. Całość posyp pestkami dyni, kawałkami awokado i skrop sobie z cytryny.


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 3180kcal

1 porcja – ok. 530kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.