Postanowiłam na bazie fasoli pinto i batatów przyrządzić delikatne, a jednocześnie wyraziste w smaku burgery :)
Składniki:
- 100g fasoli pinto
- 1 batat
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżeczka koperku
- przyprawy: sól sezamowa, curry
- Fasolę namoczyć przez co najmniej 12 godzin, a następnie ugotować do całkowitej miękkości (1 godzina).
- Batata obrać ze skórki i ugotować.
- Ugotowanego batata i fasolę zblendować z dodatkiem koperku i przypraw.
- Z masy uformować płaskie kotleciki, oprószyć je czarnym sezamem.
- Burgery piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 burgerów)- ok. 540kcal
1 burger- ok. 45kcal
