I lekkie, a przy tym smaczne! :)
Sernik przygotowałam na spodzie bez pieczenia, a smaku do całości dodały brzoskwinie.
Składniki:
Spód
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 garść suszonych moreli (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 500g sera twarogowego chudego
- 8 połówek brzoskwiń
- 2 łyżeczki agaru
- 3 łyżeczki stevi
Przygotowanie:
Spód
- Płatki lekko zmielić (ale nie na mąkę), tak aby pozostały większe kawałki.
- Morele namoczyć w wodzie, po czym odcedzić i zblendować na mus.
- Mus morelowy połączyć z płatkami i wyłożyć na spód formy (wyłożoną folią spożywczą).
- 6 połówek brzoskwiń zblendować ze stevią i zagotować w garnku, po czym dodać agar energicznie mieszając.
- Garnek ściągnąć z kuchenki, szybko dołożyć twaróg i wszystko razem zblendować, a następnie przełożyć na wcześniej przygotowany spód.
- Na wierzchu poukładać cienkie plasterki brzoskwiń- całość odstawić do stężenia (najpierw w temp. pokojowej, później w lodówce).
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1060kcal
1 kawałek- ok. 88kcal