Krem ma cudowną, aksamitną i gładką konsystencję, a w smaku jest lekko orientalny.
Za sprawą dodanych przypraw idealnie sprawdzi się w chłodne dni i nas rozgrzeje!
Do kremu postanowiłam upiec chrupiące i bezglutenowe krakersy.
Ich smak z kolei urozmaica lekko orzechowy posmak amarantusa i oczywiście dodatek czarnego sezamu!
Danie idealne dla wszystkich wegan ;)
Składniki:
Zupa
- 3 łyżki żółtej soczewicy
- 100g dyni
- 200ml bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki sosu sojowego
- przyprawy: curry, imbir, papryka słodka
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 2 łyżki amarantusa
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- szczypta soli sezamowej
Zupa
- Soczewicę ugotować w bulionie warzywnym (nie odcedzać).
- Dynię ugotować, bądź zapiec w piekarniku i zblendować wraz z ugotowaną soczewicą i pozostałym bulionem.
- Całość doprawić rozgniecionym ząbkiem czosnku, sosem sojowym i pozostałymi przyprawami.
- Kaszę jaglaną i amarantusa opłukać, a następnie ugotować (można razem) i lekko rozgnieść widelcem.
- Całość wymieszać z solą sezamową.
- Z powstałej masy uformować równe, kwadratowe i cienkie krakersy, a następnie obsypać czarnym sezamem.
- Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 360kcal
1 porcja- ok. 180kcal
