10 października 2014

KREM Z ŻÓŁTEJ SOCZEWICY Z BEZGLUTENOWYMI KRAKERSAMI

Muszę nieskromnie stwierdzić, że jest to jedno z moich najlepszych dań.

Krem ma cudowną, aksamitną i gładką konsystencję, a w smaku jest lekko orientalny.
Za sprawą dodanych przypraw idealnie sprawdzi się w chłodne dni i nas rozgrzeje!

Do kremu postanowiłam upiec chrupiące i bezglutenowe krakersy.
Ich smak z kolei urozmaica lekko orzechowy posmak amarantusa i oczywiście dodatek czarnego sezamu!

Danie idealne dla wszystkich wegan ;)


Składniki:
Zupa
  • 3 łyżki żółtej soczewicy
  • 100g dyni
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • przyprawy: curry, imbir, papryka słodka
Krakersy 
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki amarantusa
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • szczypta soli sezamowej
Przygotowanie:
Zupa
  1. Soczewicę ugotować w bulionie warzywnym (nie odcedzać).
  2. Dynię ugotować, bądź zapiec w piekarniku i zblendować wraz z ugotowaną soczewicą i pozostałym bulionem.
  3. Całość doprawić rozgniecionym ząbkiem czosnku, sosem sojowym i pozostałymi przyprawami.
 Krakersy 
  1. Kaszę jaglaną i amarantusa opłukać, a następnie ugotować (można razem) i lekko rozgnieść widelcem.
  2. Całość wymieszać z solą sezamową.
  3. Z powstałej masy uformować równe, kwadratowe i cienkie krakersy, a następnie obsypać czarnym sezamem.
  4. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Z pewnością powtórzę to danie! Krakersy można również zmodyfikować różnymi przyprawami i potraktować, jako zdrową przekąskę w ciągu dnia, czy przy wieczornym seansie filmowym ;)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 360kcal
1 porcja- ok. 180kcal

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II