10 stycznia 2015

MAKOWA KRAJANKA AMARANTUSOWA

Ostatnio odgrzebałam w szafce paczkę amarantusa ekspandowanego, którego uwielbiam w postaci pysznych ciasteczek. Na jego bazie przygotowałam już wiele słodkości, ale tym razem wpadłam na pomysł, aby połączyć go z białym makiem i upiec nietypową krajankę.

Jak wszystkie wypieki amarantusowe, ta krajanka również była słodziutka, miękka i bardzo, ale to bardzo apetyczna :)

Przepis nie jest skomplikowany, wręcz przeciwnie! Myślę, że taką krajankę potrafiłby upiec każdy! :)


Składniki:
  • 15 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • 4 łyżki białego maku
  • 2 banany
  • 1 białko jajka
  • garść żurawiny
Przygotowanie:
  1. Banana z blendować z białkiem.
  2. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Krajankę podałam z soczystymi plastrami pomarańczy i kawałkami mandarynek- niebo w gębie! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 765kcal
1 kawałek- ok. 77kcal

Niskokaloryczny styczeń