Jak wszystkie wypieki amarantusowe, ta krajanka również była słodziutka, miękka i bardzo, ale to bardzo apetyczna :)
Przepis nie jest skomplikowany, wręcz przeciwnie! Myślę, że taką krajankę potrafiłby upiec każdy! :)
Składniki:
- 15 łyżek amarantusa ekspandowanego
- 4 łyżki białego maku
- 2 banany
- 1 białko jajka
- garść żurawiny
- Banana z blendować z białkiem.
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Krajankę podałam z soczystymi plastrami pomarańczy i kawałkami mandarynek- niebo w gębie! :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 765kcal
1 kawałek- ok. 77kcal
