Jestem wielką fanką orzechów, stąd też bardzo pasuje mi jego lekko orzechowy i nietypowy posmak. Połączyłam go ze słodkimi soczystymi brzoskwiniami i wyszedł z tego bardzo smakowity deser (lub śniadanie) ;)
Niewiele składników- zero cukru, tłuszczów, czy mąk! Naturalna i pyszna słodycz :)
Składniki:
- 6 łyżek ziaren amarantusa
- 2 brzoskwinie
- 1 banan
- 1 łyżeczka stevi
- szczypta cynamonu
- Ziarna amarantusa opłukać, a następnie ugotować do wchłonięcia całego płynu (najlepiej w proporcji amarantusa do wody 1:2- wtedy nie wymaga odcedzania).
- Banana zblendować i wymieszać z ugotowanym amarantusem.
- Na dno ceramicznego naczynia wyłożyć pokrojone w większe kawałki brzoskwinie i lekko obsypać stevią oraz cynamonem, a następnie na wierzch nałożyć masę amarantusową.
- Całość zapiec w piekarniku przez około 20 minut w 170 stopniach.
Kalorie:
Całość (1 DUŻA porcja)- ok. 490kcal
