15 października 2014

BRZOSKWINIE ZAPIEKANE POD AMARANTUSEM

Już niejednokrotnie wspominałam jak wartościowy jest amarantus. Ziarna amarantusa oprócz walorów odżywczych posiadają również, według mnie, rewelacyjne walory smakowe.

Jestem wielką fanką orzechów, stąd też bardzo pasuje mi jego lekko orzechowy i nietypowy posmak. Połączyłam go ze słodkimi soczystymi brzoskwiniami i wyszedł z tego bardzo smakowity deser (lub śniadanie) ;)

Niewiele składników- zero cukru, tłuszczów, czy mąk! Naturalna i pyszna słodycz :)


Składniki:
  • 6 łyżek ziaren amarantusa
  • 2 brzoskwinie
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka stevi
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:
  1. Ziarna amarantusa opłukać, a następnie ugotować do wchłonięcia całego płynu (najlepiej w proporcji amarantusa do wody 1:2- wtedy nie wymaga odcedzania).
  2. Banana zblendować i wymieszać z ugotowanym amarantusem.
  3. Na dno ceramicznego naczynia wyłożyć pokrojone w większe kawałki brzoskwinie i lekko obsypać stevią oraz cynamonem, a następnie na wierzch nałożyć masę amarantusową.
  4. Całość zapiec w piekarniku przez około 20 minut w 170 stopniach.

Kalorie:
Całość (1 DUŻA porcja)- ok. 490kcal

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II