Zdrowsze i bez sztucznych substancji ulepszających smak!
W 100% naturalne, słodkie i dietetyczne!
Pewnie nie raz Wielu z Was zajadając się pyszną, słodką drożdżówką w porze śniadanie, czy w ciągu dnia myślało: "a gdyby tak można je było jeść bezkarnie, gdyby były zdrowe i tak samo pyszne..."
Postanowiłam zmierzyć się z zadaniem upieczenia słodkich bułek o właśnie takich preferencjach i myślę, że mi się udało! :)
Nie zawierają cukru, tłuszczu, drożdży, ani produktów pochodzenia zwierzęcego!
Składniki:
Bułki
- 4 łyżki płatków żytnich (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 2 małe banany
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżeczka stevi
- kilka rodzynek
- orzechy brazylijskie
Bułki
- Płatki oraz otręby zmielić na mąkę.
- Banany zblendować.
- Zblendowane banany połączyć ze zmielony płatkami o otrębami.
- Z masy uformować spore kule, które następnie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć.
- Kaszę jaglana opłukać, po czym ugotować w mleku migdałowym z dodatkiem stevi- odstawić do wystygnięcia.
- Ostudzoną kaszę zblendować na krem z rodzynkami.
- Na bułeczki wyłożyć po łyżce "sera jaglanego" i orzechy brazylijskie.
- Bułeczki piec około 30 minut w 180 stopniach.
Muszę przyznać, że byłam zdziwona, że już po jednej czułam się nasycona! A jestem ogromnym łasuchem na zdrowe, domowe słodkości :)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (3 bułeczki)- ok. 665kcal
1 bułeczka- ok. 222kcal
