6 lutego 2015

TRÓJKOLOROWE CIASTO Z KOMOSY

Wpadłam na świetny pomysł wykorzystania trzech kolorów komosy w cieście!
Wiedziałam, że po przekrojeniu ciasto będzie się prezentować rewelacyjnie i właśnie tak było!

Kto by pomyślał, że z komosy można upiec takie cudo, a jednak postanowiłam wprowadzić mój pomysł w życie i udało się!

Jeżeli chodzi o smak to przypominało nieco makowiec, ze względu na specyficzny smak komosy, która zawiera  smakową nutkę maku :)


Składniki:
  • 7 łyżek komosy ryżowej białej
  • 7 łyżek komosy ryżowej czerwonej
  • 7 łyżek komosy ryżowej czarnej
  • 3 banany
  • 3 białka jajek
  • 9 łyżek płatków jaglanych
  • 3 łyżeczki stevi
  • dodatkowo: brzoskwinie, borówki

Przygotowanie:
  1. Każdy kolor komosy ugotować w osobnym garnku z dodatkiem łyżeczki stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Płatki jaglane zmienić na mąkę.
  3. Banany zblendować z białkami.
  4. Do każdego rodzaju komosy dodać po równo mąki jaglanej oraz zblendowanych bananów z białkami.
  5. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia nałożyć masę z czarnej komosy, następnie masę z białej komosy i na wierzch masę z czerwonej komosy (dokładnie przyciskając każdą z mas, aby się połączyły).
  6. Całość piec około 40 minut w 190 stopniach.
  7. Ostudzone ciasto podawać z plastrami brzoskwiń i borówkami.
Spróbujcie, a gwarantuję, że Wam zasmakuje! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1800kcal
1 kawałek- ok.129kcal

Walentynkowe menu