22 grudnia 2015

RYŻOWA TARTA Z BUDYNIEM JAGLANYM

Od kiedy pierwszy raz zrobiłam domowy budyń wiedziałam, że już niegdy nie zjem takiego kupnego!
A dzisiaj poszłam o krok dalej i upiekłam ciasto po brzegi wypełnione właśnie takim domowym budyniem!

Budyń przygotowany został z mąki jaglanej, zaś tarta z mąki ryżowej, co oznacza, że tarta jest kolejną bezglutenową propozycją ;)


Składniki:
Spód
  • 1 szklanka mąki z ryżu brązowego
  • 1 łyżka masła słonecznikowego
  • 1 duży banan
Budyń
  • 1,5 szklanki mleka 0,5%
  • 0,5 szklanki mąki jaglanej
  • 4 łyżki czekolady do picia eko
  • 1 łyżeczka masła słonecznikowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • do podania: jagody goji, kruszone ziarna kakao, płatki migdałowe
Przygotowanie:
Spód
  1. Banana zblendować i połączyć z masłem słonecznikowym oraz mąką ryżową- wyrobić ciasto.
  2. Ciasto wyłożyć na spód formy, formując również brzegi- piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Budyń
  1. W 3/4 szklanki mleka wymieszać mąkę jaglaną.
  2. Pozostałe mleko zblendować z masłem słonecznikowym, stevią i kakao, a następnie zagotować.
  3. Do gotującego się mleka wlać mąkę jaglaną z mlekiem- cały czas mieszać i gotować jeszcze przez około 2 minuty.
  4. Gotowy budyń przełożyć na wcześniej przygotowany spód, całość udekorować jagodami goji, kruszonymi ziarnami kakao oraz płatkami migdałowymi.
Oczywiście jeżeli chcecie, aby ciasto było również wegańskie to zwykłe mleko można zamienić na każde roślinne :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1495kcal
1 kawałek- ok. 125kcal