A dzisiaj poszłam o krok dalej i upiekłam ciasto po brzegi wypełnione właśnie takim domowym budyniem!
Budyń przygotowany został z mąki jaglanej, zaś tarta z mąki ryżowej, co oznacza, że tarta jest kolejną bezglutenową propozycją ;)
Składniki:
Spód
- 1 szklanka mąki z ryżu brązowego
- 1 łyżka masła słonecznikowego
- 1 duży banan
- 1,5 szklanki mleka 0,5%
- 0,5 szklanki mąki jaglanej
- 4 łyżki czekolady do picia eko
- 1 łyżeczka masła słonecznikowego
- 2 łyżeczki stevi
- do podania: jagody goji, kruszone ziarna kakao, płatki migdałowe
Spód
- Banana zblendować i połączyć z masłem słonecznikowym oraz mąką ryżową- wyrobić ciasto.
- Ciasto wyłożyć na spód formy, formując również brzegi- piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
- W 3/4 szklanki mleka wymieszać mąkę jaglaną.
- Pozostałe mleko zblendować z masłem słonecznikowym, stevią i kakao, a następnie zagotować.
- Do gotującego się mleka wlać mąkę jaglaną z mlekiem- cały czas mieszać i gotować jeszcze przez około 2 minuty.
- Gotowy budyń przełożyć na wcześniej przygotowany spód, całość udekorować jagodami goji, kruszonymi ziarnami kakao oraz płatkami migdałowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1495kcal
1 kawałek- ok. 125kcal
Wspaniała propozycja :-)
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo jak zwykle! A do tego pięknie ozdobiona...chce się kawałek!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńChcę kawałek :)
OdpowiedzUsuńTakiej oryginalnej i pięknie wyglądającej tarcie nigdy bym nie odmówiła!
OdpowiedzUsuńRewelacyjna tarta! Uwielbiam jaglane kremy :D
OdpowiedzUsuńOj piękna ta tarta, chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńJakim (wegańskim) produktem mogłabym zastąpić masło słonecznikowe? :)
OdpowiedzUsuńKazdym maslem orzechowym :)
Usuń