Oczywiście nie byłabym sobą gdybym zrobiła je w tradycyjny sposób... są bezglutenowe, wegeteriańskie i zapiekane w piekarniku! Zero tłuszczu, niezdrowej mąki- zdrowa przyjemność :)
Składniki:
Naleśnik
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (firmy Green Essence)*
- 1 białko jajka
- 4 łyżki wody
- przyprawy: sól himalajska
- 3 łyżki ryżu brązowego
- 1 łyżeczka grzybów mun
- 1 łyżka passaty pomidorowej
- koperek
- przyprawy: sól himalajska, majeranek, pieprz mielony, papryka słodka
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 białko jajka
- barszcz czerwony eko
Naleśnik
- Wszystkie składniki na naleśnik zblendować ze sobą.
- Ciasto rozprowadzić na rozgrzanej patelni teflonowej i smażyć z obu stron.
- Grzyby mun namoczyć, po czym ugotować razem z ryżem brązowym.
- Do ugotowanych składników dodać passatę pomidorową, koperek oraz przyprawy, po czym lekko podsmażyć na patelni.
- Na gotowy naleśnik nałożyć farsz i dokładnie zawinąć.
- Naleśnik posmarować białkiem jajka i obsypać sezamem, a następnie zapiec go w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
- Krokieta podawać z barszczem czerwonym.
Przepis jest jedynie na 2 krokiety, ponieważ chciałam tylko przetestować mój pomysł na mniejszej ilości, aby w razie nieudanego eksperymentu nie wyrzucać większej ilości składników. Jednak eksperyment zakończył się sukcesem, dlatego proponuję zwielokrotnić ilość składników podanych w przepisie i zajadać się w święta pysznymi i zdrowymi krokietami!!! :)
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (2 krokiety z barszczem)- ok. 480kcal
1 krokiet z barszczem- ok. 240kcal
Kocham sezam !
OdpowiedzUsuńCałkiem ciekawie to wygląda, tylko zastanawiam się, dlaczego ostatnio jest taki hype na wszystko co bezglutenowe?
OdpowiedzUsuńja osobiście używam również innych mąk z glutenem, bo nie jestem uczulona, ale wiele osób musi stosować taką dietę, stąd też moje propozycje ;)
UsuńŚwitne krokiety Madziu :-)
OdpowiedzUsuńpyszne krokiety! a ja nie dotrzymuję tempa, bo mam tysiąc pomysłów na wigilijne dania, a nie mam czasu na ich przygotowanie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam krokiety, a Twoje prezentują się rewelacyjnie! :D
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają! Jak dla mnie takie mogłyby być nawet na wigilię ;)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne mają nadzienie :)
OdpowiedzUsuńAle niesamowicie wymyśliłaś ten farsz!
OdpowiedzUsuńWyglądają super, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast maki kukurydzianej mozna dac kokosową?
OdpowiedzUsuńkokosowa ma zupełnie inną strukturę, raczej gryczaną, jaglaną, czy po prostu w całości ryżową ;)
UsuńWegańskie?????? z białkiem jajka???
OdpowiedzUsuńwegeteriańskie oczywiście :)
Usuń