20 grudnia 2015

KUKURYDZIANE CIASTECZKA Z SUSZONYM ANANASEM I MIGDAŁAMI

Dzisiaj może mniej świątecznie, ale też pysznie!
Na odmianę nie ma maku, intensywnych, aromatycznych przypraw - są za to delikatne, lekkie ciasteczka kukurydziane z dodatkiem słodkich, suszonych ananasów :)

Bazą do przygotowania ciasteczek jest kasza kukurydziana, która dla wielu osób jest bez smaku... ale dzięki temu można poszaleć i nadać jej charakter :)


Składniki:
  • 150g kaszy kukurydzianej kuskus
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • duży banan
  • 2 białka jajka
  • 0,5l mleka 0,5%
  • 3 łyżeczki stevi
  • kilka suszonych plastrów ananasa
  • garść migdałów
Przygotowanie:
  1. Kuskus zagotować w mleku i odstawić do wchłonięcia całego płynu.
  2. Do kaszy dodać zblendowanego banana, białka jajek, stevię oraz mąkę kukurydzianą i porządnie wymieszać.
  3. Z masy uformować płaskie ciasteczka, na wierzch każdego ułożyć kawałek ananasa i migdał.
  4. Ciasteczka piec około 20 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (30 ciasteczek)- ok. 1280kcal
1 ciasteczko- ok. 43kcal

6 komentarzy:

  1. Kukurydzianych takich jeszcze nie jadłam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ one również nadadzą się na stół świąteczny- przekąski w wersji mini ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń