Zatem jeszcze przed weekendem podrzucam Wam przepis na kolejne ciasto z makiem!
Nie jest ono wilgotne, jak tradycyjne makowce. Raczej zaliczyłabym je do tych suchych ciast, które najlepiej kosztować w towarzystwie kawy, herbaty, bądź gorącej czekolady!
Wzbogacone o jakże wartościowe jagody goji oraz kruszone ziarna kakao :)
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki jaglanej (firmy Green Essence)*
- 1,5 szklanki maku
- 2 banany
- 2 jajka
- 180g jogurtu naturalnego
- 1 garść jagód goji
- 1 garść kruszonego ziarna kakao
- Banany zblendować z jajkami i jogurtem.
- Do zblendowanych składników dodać mąkę jaglaną, mak i jagody goji, po czym wymieszać.
- Masę przełożyć do formy, a na wierzchu wysypać kruszone ziarna kakao.
- Całość piec około 35 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (25 kawałków)- ok. 2330kcal
1 kawałek- ok. 93kcal
Apetyczny! :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńIntrygujące...;)
OdpowiedzUsuńSuper :), zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńWyglada super apetycznie. Lubie takie ciasta,co nie wymagaja az tak duzo pracy. Prosto i bardzo smacznie. Nie cierpie krecic maku;-). Wiec przepis podoba mi sie podwojnie:-P. Prosze tylko o wymiary blaszki;-). Dziekuje.
OdpowiedzUsuńJej niesamowicie to wygląda! Do tego jaglany... coś cudownego. :-)
OdpowiedzUsuńPyszności :) Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńSuper, jaka forma?
OdpowiedzUsuńforma 20x20cm
UsuńIdealny na święta :)
OdpowiedzUsuńPyszny! :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie wygląda taki makowiec :) Bardzo jestem ciekawa jak smakuje ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały jaglany makowiec, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń