17 grudnia 2015

KASZTANOWE PRALINKI

3- składnikowe!!!


Potrzeba jedynie 3 składników, aby uzyskać przepyszny efekt! Takie pralinki, chociaż kojarzą się z jesienią spokojnie mogą znaleźć się na świątecznym stole, jako jedna ze słodkich przekąsek ;)

Według uznania można dodać do nich aromatycznych przypraw, takich jak cynamon. Ja jednak wolałam ich "czysty" smak, który jest kwintesencją zdrowej słodkości :)


Składniki:
  • 1 garść daktyli
  • 2 garści migdałów
  • 6 kasztanów jadalnych
Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć, a następnie zblendować na mus.
  2. Migdały zmielić i połączyć z musem daktylowym.
  3. Każdego kasztana obtoczyć w przygotowanej masie, przed podaniem schłodzić.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 dużych pralin)- ok. 500kcal
1 pralina- ok. 83kcal

10 komentarzy:

  1. Zdrowa i smaczna przekaska;-). Super wygladaja pralinki! Zrobie je na niedziele,bo do swiat to nie wytrzymam,a to przeciez moje smaki;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wszelkie słodkości na święta robię też na ostatnią chwilę, bo w przeciwnym razie zjem je jeszcze przed świętami- łasuchy tak już mają! ;)

      Usuń
  2. Wspaniałe pralinki, chociaż do mnie kasztany nie przemawiają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie to wymyśliłaś, jestem pod wrażeniem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Magda, czy tofurnik na spodzie ze słonecznika z daktylami można piec w piekarniku. Na zimno robiłam i był super, ale chcę na święta upiec, więc nie wiem czy będzie ok :-)
    pozdrawiam
    Mariola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że można, ale wydaje mi się, że na zimno bez pieczenia jest zdecydowanie lepszy! :)

      Usuń
  6. A ja właśnie kupiłam kasztany i zastanawiam się co z nimi zrobić :) z chęcią wypróbuje twój przepis, bo wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uuuu, uwielbiam praliny! :)

    OdpowiedzUsuń