Ale tym razem postanowiłam zrobić coś pomiędzy ciastem, a zwykłym deserem i tak wyszedł zapiekany naleśnik! :)
Oczwyiście w wersji świątecznej :)
Składniki:
Naleśniki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki kaszy kukurydzianej
- kilka orzechów nerkowca (firmy Green Essence)*
- kilka orzechów włoskich
- kilka daktyli
- kilka plastrów suszonych ananasa
- 4 łyżeczki stevi
- 1 łyżka malinowego syropu z agawy
- przyprawa piernikowa: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, anyż, goździki
Naleśniki
- Mąki zblendować wraz z wodą, naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej.
- Kaszę kukurydzianą ugotować z dodatkiem stevi oraz przyprawy do piernika, następnie dodać posiekane orzechy, daktyle i plastry ananasa- wymieszać.
- Na gotowe naleśniki nałożyć nadzienie i złożyć, na wierzchu polać syropem z agawy.
- Całość zapiekać około 10 minut w 170 stopniach.
Kalorie:
Całość (2 naleśniki)- ok. 690kcal
1 naleśnik- ok. 345kcal
Wygląda pysznie! Do tego moje ulubione dodatki :)
OdpowiedzUsuńSuper nalesniki. Tak sobie kiedys myslalam,czy dodasz kiedys przepis na nalesniki albo jakies placuszki;-). Przyznam sie,ze jedne i drugie uwielbiam;-). Wspanialy przepis! A te dodatki.....brak slow:-P.
OdpowiedzUsuńzapamiętam sugestię i postaram się ich więcej robić :)
UsuńUwielbiam naleśniki, a z takimi dodatkami to już w szczególności!
OdpowiedzUsuńKochana robiłam dzisiaj podobne :-) pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takiego..
OdpowiedzUsuńPyszne naleśniki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyglądają z tym ananasem i nerkowcami. Podoba mi się skład ciasta naleśnikowego, na pewno takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki z dużą ilością orzechów- biorę w ciemno! :)
OdpowiedzUsuńI ja! :)
Usuń