I od razu zabrałam się do pichcenia, by jak najszybciej naprawić to przeoczenie! Bo przecież jak taka "dyniowa fanka" mogłaby nie pochwalić się w sezonie dyniowym ciastem?
Ale zapewne nie jest to ostatnie ciasto dyniowe upieczone przeze mnie ;)
Ciasto jest delikatne w smaku za sprawą płatków owsianych, a jednocześnie sycące i zdrowe!
Świetnie komponuje się z powidłami, jako poranna kanapka, czy jako podwieczorek w towarzystwie owocowego koktajlu lub kawy ;)
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 dojrzały banan
- 200g dyni
- 2 białka jaj
- 1 łyżeczka cynamonu
- Dynię obrać ze skórki i zapiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (można zamiast pieczenia po prostu ją ugotować) i zblendować na mus z bananem i cynamonem.
- Płatki owsiane zmielić na mąkę.
- Wymieszać powstałą mąkę z musem i białkami, a następnie masę przełożyć do formy "keksówki".
- Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 620kcal
1 kawałek- ok. 62kcal

