29 września 2014

DYNIOWE CIASTO OWSIANE

Ostatnio zorientowałam się, że nie upiekłam jeszcze w tym sezonie ciasta z dynią...
I od razu zabrałam się do pichcenia, by jak najszybciej naprawić to przeoczenie! Bo przecież jak taka "dyniowa fanka" mogłaby nie pochwalić się w sezonie dyniowym ciastem?
Ale zapewne nie jest to ostatnie ciasto dyniowe upieczone przeze mnie ;)

Ciasto jest delikatne w smaku za sprawą płatków owsianych, a jednocześnie sycące i zdrowe!
Świetnie komponuje się z powidłami, jako poranna kanapka, czy jako podwieczorek w towarzystwie owocowego koktajlu lub kawy ;)


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan
  • 200g dyni
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Dynię obrać ze skórki i zapiec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (można zamiast pieczenia po prostu ją ugotować) i zblendować na mus z bananem i cynamonem.
  2. Płatki owsiane zmielić na mąkę.
  3. Wymieszać powstałą mąkę z musem i białkami, a następnie masę przełożyć do formy "keksówki".
  4. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 620kcal
1 kawałek- ok. 62kcal

Dynia na słodko i słonoSzkolne śniadania