16 kwietnia 2015

AMARANTUSOWA TARTA Z KREMEM WANILIOWYM I TRUSKAWKAMI

Nie będę się za wiele rozpisywać- powiem tylko, że ta tarta to niebo w gębie!

Jednocześnie delikatna i słodka! Kremowa masa ryżowa i słodycz raw spodu skomponowały się idealnie! A do tego uwielbiane przez wszystkich truskawki! I czego chcieć więcej? :)

A dodam tylko, że tarta jest bezglutenowa, wegańska i charakteryzuję się zawartością jedynie tych zdrowych kalorii!



Składniki:
Spód
  • 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1 banan
  • 10 suszonych daktyli
  • 1 garść migdałów
  • 1 łyżka syropu daktylowego
Krem
  • 5 łyżek płatków ryżowych
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1/2 laski wanilii
  • truskawki
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Spód
  1. Migdały zmielić, a daktyle sparzyć wrzątkiem, po czym dodać do migdałów i ponownie zblendować.
  2. Banana zblendować z syropem daktylowym i wymieszać z amarantusem.
  3. Obie „mieszanki” połączyć ze sobą, spód przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą  i odstawić do schłodzenia na 2 godziny do lodówki. 
Krem
  1. Płatki ryżowe ugotować w mleku ze stevią i miąższem z laski wanilii- odstawić do wystygnięcia.
  2. Płatki zblendować z na bardzo gładki krem dolewając odrobinę mleka.
  3. Gotową, schłodzoną masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód i udekorować truskawkami oraz płatkami migdałowymi.


Skusilibyście się na kawałek? :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 995kcal
1 kawałek- ok. 83kcal