Jednocześnie delikatna i słodka! Kremowa masa ryżowa i słodycz raw spodu skomponowały się idealnie! A do tego uwielbiane przez wszystkich truskawki! I czego chcieć więcej? :)
A dodam tylko, że tarta jest bezglutenowa, wegańska i charakteryzuję się zawartością jedynie tych zdrowych kalorii!
Składniki:
Spód
- 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1 banan
- 10 suszonych daktyli
- 1 garść migdałów
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 5 łyżek płatków ryżowych
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1 łyżeczka stevi
- 1/2 laski wanilii
- truskawki
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
Spód
- Migdały zmielić, a daktyle sparzyć wrzątkiem, po czym dodać do migdałów i ponownie zblendować.
- Banana zblendować z syropem daktylowym i wymieszać z amarantusem.
- Obie „mieszanki” połączyć ze sobą, spód przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do schłodzenia na 2 godziny do lodówki.
- Płatki ryżowe ugotować w mleku ze stevią i miąższem z laski wanilii- odstawić do wystygnięcia.
- Płatki zblendować z na bardzo gładki krem dolewając odrobinę mleka.
- Gotową, schłodzoną masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód i udekorować truskawkami oraz płatkami migdałowymi.
Skusilibyście się na kawałek? :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 995kcal
1 kawałek- ok. 83kcal