Jednocześnie delikatna i słodka! Kremowa masa ryżowa i słodycz raw spodu skomponowały się idealnie! A do tego uwielbiane przez wszystkich truskawki! I czego chcieć więcej? :)
A dodam tylko, że tarta jest bezglutenowa, wegańska i charakteryzuję się zawartością jedynie tych zdrowych kalorii!
Składniki:
Spód
- 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1 banan
- 10 suszonych daktyli
- 1 garść migdałów
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 5 łyżek płatków ryżowych
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1 łyżeczka stevi
- 1/2 laski wanilii
- truskawki
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
Spód
- Migdały zmielić, a daktyle sparzyć wrzątkiem, po czym dodać do migdałów i ponownie zblendować.
- Banana zblendować z syropem daktylowym i wymieszać z amarantusem.
- Obie „mieszanki” połączyć ze sobą, spód przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do schłodzenia na 2 godziny do lodówki.
- Płatki ryżowe ugotować w mleku ze stevią i miąższem z laski wanilii- odstawić do wystygnięcia.
- Płatki zblendować z na bardzo gładki krem dolewając odrobinę mleka.
- Gotową, schłodzoną masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód i udekorować truskawkami oraz płatkami migdałowymi.
Skusilibyście się na kawałek? :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 995kcal
1 kawałek- ok. 83kcal
Twoje ciasta zawsze mnie zachwycają ♥ I ten waniliowy krem *.*
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSuper zdrowe slodkosci. Jak zawsze:-P. Juz duzo przepisow mam wyprobowanych. Za kazdym razem sukces,bez modyfikacji. Jestem pelna podziwu,codziennie nowy super przepis. Wspanialy blog,a musze dodac,ze odwiedzam ich dziennie sporo. Ten jest dla mnie numer 1!!!
OdpowiedzUsuńogromnie się cieszę, że moje przepisy się sprawdzają! cały czas próbuję wymyślać coś nowego, a jednocześnie czasem proponując dania proste, które każdy może wykonać :) takie słowa dodają mi tylko motywacji i "kopa" do tworzenia kolejnych pyszności :) Pozdrawiam smacznie! :)
UsuńSkradłaś moje serce tą cudną tartą <3
OdpowiedzUsuńtaka letnia ta tarta :)
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńtaka tarta to mi się teraz marzy :)
OdpowiedzUsuńtakie kalorie jadłabym bez wyrzutów sumienia;)
OdpowiedzUsuńJak zawsze kusisz! :D Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTaką tarte to można jeść bez wyrzutów:)) Piękna!
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOj Madziu rewelacja :-) muszę sobie taką zrobić i to koniecznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda tak apetycznie, ze ojej :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńapetycznie, zdrowo i kolorowo - idealnie :) krem z płatków ryżowych chętnie kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńsuper:) wygląda pysznie i tak lekko:) krem z płatków ryżowych na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Prosto, a jak pięknie! Na pewno smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny skład, smak pewnie jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuńCzy smak stewii jest mocno wyczuwalny w kremie? Wiem,że różnie z tym bywa. Słodziłam stewią ciasto fasolowe i poza słodyczą nie było tego charakterystycznego smaczku, natomiast, gdy użyłam jej kiedyś do muffin, to nikt nie chciał ich jeść...Twoja tarta wygląda smakowicie i pomyślałam, że mogłabym zrobić takie zdrowe małe tartaletki,ale jeśli czuć stewię, to użyję innego słodzidła.
OdpowiedzUsuńjeżeli użyjesz stevi w proszku to nie będzie wyczuwalna, ale jeśli użyjesz takiej w postaci suszonych listków to rzeczywiście może mieć specyficzny posmak :)
UsuńWcześniej używałam własnie takiej sproszkowanej i zauważyłam,że w niektórych potrawach,wypiekach jej smak ginie,a w niektórych jest wyczuwalny. Skoro piszesz,że to nie czuć, to spróbuję:)Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńtakie niskokaloryczne pyszności to najlepsze o czym można zamarzyć. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć migdały?
OdpowiedzUsuńjasne, że tak, ale wtedy proponuję dać 2 szklanki amarantusa i 15 daktyli, że spód się dobrze kleił i zachował proporcje :)
UsuńDziękuję za odpowiedź i podpowiedź😉
OdpowiedzUsuńPrzepis bomba. O nie muszę pytać jak zamienić migdały bo widzę już odpowiedź ;) Ale czy zamiast mleka ryżowego można jakoś wkomponować w to mleko mm (dla dzieci) bo poza zamianą stewi na zdrowszy syrop daktylowy, wszystko pozostałe dziecko poniżej 1 r.ż. może jeść chyba?
OdpowiedzUsuńmożna mleko ryżowe zastąpić dowolnym płynem, ale najlepiej jakimś mlekiem, aby masa z płatków ryżowych była kremowa i delikatna :) myślę, że pominęłabym też płatki migdałowe do ozdoby, bo chyba dla takiego maluszka to nie jest wskazane, jednak orzechy są ciężkostrawne :)
Usuń