Sprawdzi się świetnie, jako przekąska, czy dodatek do dania głównego ;)
Składniki:
- 5 łyżek kaszy kukurydzianej
- pomidory koktajlowe
- garść orzeszków piniowych
- garść kiełków rzodkiewki
- przyprawy: sól sezamowa, pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
- do podania sos wasabi S&B
- Kaszę kukurydzianą ugotować (cały czas mieszając) z dodatkiem soli sezamowej, a następnie przełożyć do pojemnika wyłożonego folią spożywczą na wysokość 2 cm i odstawić do wystygnięcia (najlepiej w lodówce).
- Gdy kasza stężeje należy pokroić ją na kwadratowe kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym ugrillować przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pomidorki koktajlowe posypać pomidorami suszonymi z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim oraz zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
- Orzeszki piniowe uprażyć na suchej teflonowej patelni.
- Gotową polentę podać z pomidorkami, posypać kiełkami i orzeszkami piniowymi oraz sosem wasabi.
Całość (9 kawałków)- ok. 360kcal
1 kawałek- ok. 40kcal
