29 grudnia 2014

GRILLOWANA POLENTA Z PIECZONYMI POMIDORAMI

Sylwester nadchodzi wielkimi krokami. Pewnie wielu z Was planuje już menu na sylwestrową zabawę. Dzisiaj propozycja, tradycyjnie lekka i dietetyczne i tradycyjnie pyszna! A przy okazji mało skomplikowana i prosta w wykonaniu!

Sprawdzi się świetnie, jako przekąska, czy dodatek do dania głównego ;)


Składniki:
  • 5 łyżek kaszy kukurydzianej
  • pomidory koktajlowe
  • garść orzeszków piniowych
  • garść kiełków rzodkiewki
  • przyprawy: sól sezamowa, pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
  • do podania sos wasabi S&B
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować (cały czas mieszając) z dodatkiem soli sezamowej, a następnie przełożyć do pojemnika wyłożonego folią spożywczą na wysokość 2 cm i odstawić do wystygnięcia (najlepiej w lodówce).
  2. Gdy kasza stężeje należy pokroić ją na kwadratowe kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym ugrillować przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Pomidorki koktajlowe posypać pomidorami suszonymi z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim oraz zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
  4. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  5. Gotową polentę podać z pomidorkami, posypać kiełkami i orzeszkami piniowymi oraz sosem wasabi.
Kalorie:
Całość (9 kawałków)- ok. 360kcal
1 kawałek- ok. 40kcal

Przekąski Sylwestrowe

25 komentarzy:

  1. lece po kaszkę do sklepu, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie, naprawdę świetna propozycja na sylwestrową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciągle mam złe wspomnienie związane z polentą.. gdyby ktoś mi zaserwował takie pyszności, jak twoje, od razu by zostało zażegnane:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kukurydzianą uwielbiam, więc niewątpię że taka polenta bardzo by mi zasmakowała :) Pięknie ją podałaś !

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę świetny pomysł na sylwestrową przekąskę. Chyba go wykorzystam;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! zdrowa i pyszna! do tego wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ciekawy pomysł na kaszkę kukurydzianą! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. przypuszczam ,że smakowała wyśmienicie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam polentę w takim wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przekąska idealna na sylwester! Wyglądem zachwyca, tradycyjnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam :-) fajny pomysł na lekkie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda to obłędnie:) zdecydowanie w moim guście<3

    OdpowiedzUsuń
  13. Na takie przekąski każdy by się skusił :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!
    Wystarczy dodać bloga do największego agregatora blogów: www.zBLOGowani.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Już tak długo czas obiecuję sobie, że zrobię polentę, a wciąż do tego nie doszło. Wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę koniecznie spróbować kaszki kukurydzianej w innej wersji niż z miseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetna przekąska, idealna na Sylwestra ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. do lunchboxu i do pracy! jako że po sylwestrze i pora na powrót do rzeczywistości to super opcja na obiad w biurze :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciekawe... do przetestowania :)

    OdpowiedzUsuń