Pełna warzyw i smaku!
Jestem miłośnikiem wszelkiego rodzaju kasz, między innymi kaszy gryczanej.
Jadłam ją już na wiele sposobów, jednak zdałam sobie sprawę z tego, że nigdy nie podałam jej w postaci zapiekanki... Szybko to naprawiłam i proszę- wegetariańska i bezglutenowa zapiekanka!
Składniki:
- 100g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 cukinia
- pół puszki kukurydzy
- kilka brukselek
- 1 jajko
- przyprawy: curry, czosnek, suszone pomidory, bazylia, papryka słodka
Przygotowanie:
- Brukselkę i kaszę ugotować- nie rozgotować (każde osobno).
- Cukinię przekroić wzdłuż na plastry grubości pół cm i oprószyć przyprawami.
- Do ugotowanej kaszy dodać kukurydzę, jajko oraz przyprawy i wymieszać.
- Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyłożyć kolejno warstwę kaszy, plastry cukinii, znów warstwę kaszy i na wierzchu poukładać brukselki, lekko je wciskając.
- Całość zapiekać przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Z powodzeniem mogą skusić się na nią wegetarianie oraz osoby na diecie bezglutenowej.
Kalorie:
Całość (6 porcji)- ok. 700kcal
1 porcja- ok. 117kcal



