Banalny krem pomidorowy z niebanalnym dodatkiem!
Większość z nas bardzo lubi tradycyjną pomidorówkę. Ja jednak przepadam za zupami krem, dlatego też zazwyczaj przygotowuję pomidorówkę w formie kremu.
A żeby nie było zbyt nudno do zupy przygotowałam bezmięsne, gryczane pulpeciki, które wyszły dość chrupiące i bardzo pożywne :) Do ich zrobienia użyłam między innymi łuski gryczanej, bogatej w fosfor, potas, magnez oraz witamin z grupy B, które z kolei pomagają dbać o dobry stan skóry oraz panować nad stresem :)
Składniki:
Pulpeciki
- 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
- 4 łyżki łuski gryczanej mielonej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka babki płesznik
- 1 puszka pomidorów
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- przyprawy: sól morska, papryka słodka, pieprz kolorowy
Pulpeciki
- Kaszę gryczaną ugotować i odstawić do wystygnięcia.
- Ostudzoną kaszę zblendować z łuską gryczaną.
- Masę doprawić przyprawami i sosem sojowym oraz dodać babkę płesznik- całość dokładnie wymieszać.
- Z masy uformować okrągłe pulpeciki, które piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Pomidory zblendować bardzo dokładnie, dodać przecier i przyprawy.
- Całość gotować przez kilkanaście minut.
- Gotowy krem podawać z pulpetami, posypany babką płesznik i kiełkami brokuła.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 580kcal
1 porcja- ok. 290kcal
