24 lutego 2015

KREM POMIDOROWY Z "PULPETAMI" GRYCZANYMI

Banalny krem pomidorowy z niebanalnym dodatkiem!


Większość z nas bardzo lubi tradycyjną pomidorówkę. Ja jednak przepadam za zupami krem, dlatego też zazwyczaj przygotowuję pomidorówkę w formie kremu.

A żeby nie było zbyt nudno do zupy przygotowałam bezmięsne, gryczane pulpeciki, które wyszły dość chrupiące i bardzo pożywne :) Do ich zrobienia użyłam między innymi łuski gryczanej, bogatej w fosfor, potas, magnez oraz witamin z grupy B, które z kolei pomagają dbać o dobry stan skóry oraz panować nad stresem :)


Składniki:
Pulpeciki
  • 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
  • 4 łyżki łuski gryczanej mielonej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka babki płesznik
Krem
  • 1 puszka pomidorów 
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól morska, papryka słodka, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Pulpeciki
  1. Kaszę gryczaną ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z łuską gryczaną.
  3. Masę doprawić przyprawami i sosem sojowym oraz dodać babkę płesznik- całość dokładnie wymieszać.
  4. Z masy uformować okrągłe pulpeciki, które piec około 20 minut w 180 stopniach.
Krem
  1. Pomidory zblendować bardzo dokładnie, dodać przecier i przyprawy.
  2. Całość gotować przez kilkanaście minut.
  3. Gotowy krem podawać z pulpetami, posypany babką płesznik i kiełkami brokuła.
A jakie są Wasze ulubione sposoby na pomidorówkę? :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 580kcal
1 porcja- ok. 290kcal

ZUPA KREMZastąp słoik pysznym daniem - III edycja