24 lutego 2015

KREM POMIDOROWY Z "PULPETAMI" GRYCZANYMI

Banalny krem pomidorowy z niebanalnym dodatkiem!


Większość z nas bardzo lubi tradycyjną pomidorówkę. Ja jednak przepadam za zupami krem, dlatego też zazwyczaj przygotowuję pomidorówkę w formie kremu.

A żeby nie było zbyt nudno do zupy przygotowałam bezmięsne, gryczane pulpeciki, które wyszły dość chrupiące i bardzo pożywne :) Do ich zrobienia użyłam między innymi łuski gryczanej, bogatej w fosfor, potas, magnez oraz witamin z grupy B, które z kolei pomagają dbać o dobry stan skóry oraz panować nad stresem :)


Składniki:
Pulpeciki
  • 5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
  • 4 łyżki łuski gryczanej mielonej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka babki płesznik
Krem
  • 1 puszka pomidorów 
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól morska, papryka słodka, pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Pulpeciki
  1. Kaszę gryczaną ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z łuską gryczaną.
  3. Masę doprawić przyprawami i sosem sojowym oraz dodać babkę płesznik- całość dokładnie wymieszać.
  4. Z masy uformować okrągłe pulpeciki, które piec około 20 minut w 180 stopniach.
Krem
  1. Pomidory zblendować bardzo dokładnie, dodać przecier i przyprawy.
  2. Całość gotować przez kilkanaście minut.
  3. Gotowy krem podawać z pulpetami, posypany babką płesznik i kiełkami brokuła.
A jakie są Wasze ulubione sposoby na pomidorówkę? :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 580kcal
1 porcja- ok. 290kcal

ZUPA KREMZastąp słoik pysznym daniem - III edycja

30 komentarzy:

  1. Niesamowicie apektycznie to wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotlety z kaszy od dawna za mną chodzą, koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kaszę! Pysznie wyglądają z tym sosikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupka, zachwyciły mnie te kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takich kotlecików jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjnie wygląda ♥ Muszę kiedyś zrobić taki obiadek ;)

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm pysznie wygląda ten krem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. też uwielbiam zupy kremy, są przepyszne :)
    bardzo ciekawy pomysł z tymi gryczanymi pulpecikami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm... pomidorowa w nowoczesnej wersji - z chęcią bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  10. mogłabym z Tobą obiady jadać ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo chętnie zjadłabym taki obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Spuścić Cię na chwilkę z oka, to zaraz jakieś fajowe pyszności wyczarujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne i zdrowe. Będę musiała zrobić takie pulpety - bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie piękne danie. Do tego fajny przepis, czego chciec więcej.Tylko próbować.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajne i ciekawe połączenie :) Pulpeciki gryczane rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
  16. Super to wyszło, ja jakiś czas temu robiłam zupę-krem z pomidorów i jadłam z kaszą jaglaną, tutaj można zobaczyć: http://culinaryisland.blogspot.com/2014/05/dietetyczny-obiad-zupa-krem-z-pomidorow.html

    A wracając do Twojej propozycji to pierwszy raz spotykam się z czymś takim jak łuska gryczana mielona.. Człowiek jednak się uczy całe życie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wygląda. Bardzo podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Twoje przepisy są zupełnie inne, nigdzie nie widziałam takich zestawów ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. fajne te pulpety :) podoba mi się pomysł :) a z zupą to poczekam aż będę zwykłe pomidory bo te z puszki to jednak nie to samo....a moje słoiki mi się już skończyły :(

    OdpowiedzUsuń
  20. Muszę koniecznie zrobić takie pulpety, nadają się do wszystkich zup :)

    OdpowiedzUsuń
  21. 38 yr old VP Accounting Bernadene Jesteco, hailing from Gimli enjoys watching movies like Red Lights and Sports. Took a trip to Sceilg Mhichíl and drives a Ferrari 250 GT California. rodzaj kontaktu

    OdpowiedzUsuń