23 lutego 2015

BANANOWE PTASIE MLECZKO

Dzisiaj szybka i prosta propozycja na wegańskie ptasie mleczko!

Kilka składników i domowe słodkości gotowe :) Jest to świetna propozycja dla dzieci, które uwielbiają podjadać wszelkie słodkości. Każdy rodzic będzie miał pewność, że takie ptasie mleczko to samo zdrowie ;)


Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki agaru
Przygotowanie:
  1. Mleko zblendować z bananem.
  2. Całość zagotować, dosypać agar- energicznie mieszając.
  3. Gotować przez 1-2 minuty, a następnie przelać do foremek o dowolnym kształcie i odstawić do stężenia (najpierw w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce).
Masę można przelać również do większej formy i po zastygnięciu pokroić po prostu na kawałki :)

Kalorie:
Całość (16 sztuk)- ok. 170kcal
1 sztuka- ok. 11kcal

32 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł ! Muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój młodszy brat byłby zachwycony. Dziś dotarła paczka z nagrodą. Jeszcze raz dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i czekam na smakołyki z zastosowaniem produktów :)

      Usuń
  3. Normalnej zelatyny tyle samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. agar jest silniejszy, niż żelatyna, więc żelatyny trzeba dać dwa razy więcej :)

      Usuń
  4. Nie podpisalam sie powyzej. Mam na imie Pati, jestem zachwycona Twoim blogiem i eksperymentami z kasza jaglana. Moja Emi uwielbia slodosci, zamierzam wyprobowac wszystkie przepisy. Jedno pytanie, czy eksperymentowalas juz moze ze slodem ryzowym zamiast stewii? Niestety bialy proszek stewi jest najjbardziej w smaku zblizony do cukru, jednak....zupelnie pozbawiony swoich wlasciwosc. Aby stevia zachowala swoje walory, nalezaloby liscie gotowac z woda...jednak ten smak, nie odpowiada mi....stad moje pytanie o slod ryzowy. Pozdrawiamy:)))
    Wymyslaj wiecej lakoci dla mojej corci...bedze uradowana:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że spodobały Ci się moje przepisy z kaszą jaglaną! ze słodem ryżowym nie eksperymentowałam, ale zamiast cukru można stosować również syrop klonowy, daktylowy, ksylitol :) nie zamierzam przestawać, na pewno dalej będę tworzyć :)

      Usuń
  5. Jakie Jakie urocze! Tak mało składników, a jakie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym takie małe pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ha, robiłam już kiedyś coś podobnego, pyszne było :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale urocze, masz cudowne foremki <3 Jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Musiałam sobie ten agar wygooglować. :)
    Pyszna i prosta propozycja, czyli taka jakie lubię najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. agar jest o wiele zdrowszy, niż żelatyna i jest to wegański zamiennik :)

      Usuń
  10. Czy to faktycznie ma konsystencję taką jak ptasie mleczko?

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj,
    wzor chemiczny ksylitolu mowi, ze to alkohol i nie wazne jakie superlatywy beda o nim pisac....chemi nie oklamia;) Ale syrop klonowy jest pycha:) dzieki, czekam na kolejne wpisy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również nie jestem zwolenniczką ksylitolu i przeważnie stosuję stewię lub właśnie syropy, bądź też po prostu zblendowane, namoczone daktyle, bądź banana :)

      Usuń
  12. Jakie śliczne! :) Fajnie byłoby też polać gorzką czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaki świetny pomysł! Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają jak cukiereczki :) Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł! Junior będzie zachwycony takimi żelkami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł! Junior będzie zachwycony takimi żelkami :)

    OdpowiedzUsuń