Kilka składników i domowe słodkości gotowe :) Jest to świetna propozycja dla dzieci, które uwielbiają podjadać wszelkie słodkości. Każdy rodzic będzie miał pewność, że takie ptasie mleczko to samo zdrowie ;)
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki agaru
- Mleko zblendować z bananem.
- Całość zagotować, dosypać agar- energicznie mieszając.
- Gotować przez 1-2 minuty, a następnie przelać do foremek o dowolnym kształcie i odstawić do stężenia (najpierw w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce).
Kalorie:
Całość (16 sztuk)- ok. 170kcal
1 sztuka- ok. 11kcal
super pomysł! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł ! Muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMój młodszy brat byłby zachwycony. Dziś dotarła paczka z nagrodą. Jeszcze raz dziekuję :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę i czekam na smakołyki z zastosowaniem produktów :)
UsuńNormalnej zelatyny tyle samo?
OdpowiedzUsuńagar jest silniejszy, niż żelatyna, więc żelatyny trzeba dać dwa razy więcej :)
UsuńNie podpisalam sie powyzej. Mam na imie Pati, jestem zachwycona Twoim blogiem i eksperymentami z kasza jaglana. Moja Emi uwielbia slodosci, zamierzam wyprobowac wszystkie przepisy. Jedno pytanie, czy eksperymentowalas juz moze ze slodem ryzowym zamiast stewii? Niestety bialy proszek stewi jest najjbardziej w smaku zblizony do cukru, jednak....zupelnie pozbawiony swoich wlasciwosc. Aby stevia zachowala swoje walory, nalezaloby liscie gotowac z woda...jednak ten smak, nie odpowiada mi....stad moje pytanie o slod ryzowy. Pozdrawiamy:)))
OdpowiedzUsuńWymyslaj wiecej lakoci dla mojej corci...bedze uradowana:))
bardzo się cieszę, że spodobały Ci się moje przepisy z kaszą jaglaną! ze słodem ryżowym nie eksperymentowałam, ale zamiast cukru można stosować również syrop klonowy, daktylowy, ksylitol :) nie zamierzam przestawać, na pewno dalej będę tworzyć :)
UsuńJakie Jakie urocze! Tak mało składników, a jakie cudo :)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczne;)
OdpowiedzUsuńOjej, cudowny pomysł!
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie małe pyszności :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńHa, robiłam już kiedyś coś podobnego, pyszne było :-)
OdpowiedzUsuńAle urocze, masz cudowne foremki <3 Jadłabym :D
OdpowiedzUsuńzachwycasz! ;)
OdpowiedzUsuńMusiałam sobie ten agar wygooglować. :)
OdpowiedzUsuńPyszna i prosta propozycja, czyli taka jakie lubię najbardziej.
agar jest o wiele zdrowszy, niż żelatyna i jest to wegański zamiennik :)
UsuńCzy to faktycznie ma konsystencję taką jak ptasie mleczko?
OdpowiedzUsuńtak, też byłam zachwycona :)
UsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńwzor chemiczny ksylitolu mowi, ze to alkohol i nie wazne jakie superlatywy beda o nim pisac....chemi nie oklamia;) Ale syrop klonowy jest pycha:) dzieki, czekam na kolejne wpisy:)
ja również nie jestem zwolenniczką ksylitolu i przeważnie stosuję stewię lub właśnie syropy, bądź też po prostu zblendowane, namoczone daktyle, bądź banana :)
UsuńWow! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! :) Fajnie byłoby też polać gorzką czekoladą :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
UsuńJaki świetny pomysł! Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, wow!
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić!
OdpowiedzUsuńWyglądają jak cukiereczki :) Fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Junior będzie zachwycony takimi żelkami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Junior będzie zachwycony takimi żelkami :)
OdpowiedzUsuń